Ministrica zdravstva ZDK

Djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti pristup stomatologu bez diskriminacije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti pristup stomatologu bez diskriminacije
Ilustracija

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Aida Salčinović održala je danas sastanak sa predstavnicima Kantonalnog udruženja roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja „DLAN” Zenica. 

Tom prilikom ministrica Salčinović sa  predsjednikom udruženja Selvedinom Dedićem i koordinatoricom Servis centra „DLAN“ Amelom Talić, razgovarala je o problemima sa kojima se susreću porodice i djeca sa poteškoćama u razvoju, a potencirano je i rješavanje problema u pogledu ostvarivanja prava na zubozdravstvenu zaštitu.

- Sva djeca imaju pravo na najveće moguće standarde zdravstva i nadamo se da će ministrica i Vlada Zeničko – dobojskog kantona koji su nam velika podrška, i ovaj put pokazati razumijevanje za naše probleme - istakao je predsjednik Dedić.

Ministrica Salčinović je tokom sastanka izrazila svoju apsolutnu opredijeljenosti i spremnost da se riješe delegirani problemi.

- Ministarstvo zdravstva ZDK opredijeljeno je u djelovanju koje će dovesti do osvještavanja društva koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju. Ovdje je riječ o problemu kojeg je potrebno sistemski riješiti, uvažavajući dostojanstvo i različitosti osoba sa poteškoćama u razvoju koji moraju imati jednak i nediskriminirajući pristup zubozdravstvenoj zaštiti - kaže dr. Salčinović.

Uz obostrano zadovoljstvo, na ovaj način učinjen je prvi korak u cilju rješavanja uočenih problema te dogovoreno dalje djelovanje s ciljem pronalaska najadekvatnijih rješenja.

Visoke su temperature

Kako da prepoznate da imate sunčanicu

Moguće komplikacije

Kako vrućina djeluje na mozak?