odraz inteligencije

Einsteinov sindrom: Djeca koja kasnije progovore od vršnjaka su mogući genijalci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Einsteinov sindrom: Djeca koja kasnije progovore od vršnjaka su mogući genijalci
FOTO: Ilustracija

Albert Einstein, jedan od najgenijalnijih umova 20. stoljeća, poznat je i po neobičnom početku svog govornog razvoja.

Naime, Einstein nije tečno progovorio sve do svoje pete godine, što je izazvalo veliku zabrinutost kod njegovih roditelja. Smatrali su da možda nešto nije u redu s njihovim sinom jer je pokazivao značajno kašnjenje u govoru u usporedbi s vršnjacima.

Kad su ga roditelji konačno upitali zašto nije ranije govorio, mali Einstein im je dao pronicljiv odgovor:

"Zato što je do sada sve bilo u redu." Ovaj odgovor ne samo da pokazuje njegovu inteligenciju već i nagovještava dubinu njegovog promišljanja, čak i u ranoj dobi.
 
'Einsteinov sindrom'

Ova priča postala je inspiracija za pojam "Einsteinov sindrom," koji je skovao ekonomist Thomas Sowell. Ovaj sindrom opisuje djecu koja kasnije progovaraju, ali posjeduju iznimne intelektualne sposobnosti, posebno u analitičkim i glazbenim poljima, prneosi etto.ba

Ta djeca često imaju izvrsno pamćenje, izrazito su tvrdoglava i pokazuju interes samo za određene aktivnosti. Unatoč zakašnjelom govoru, razvijaju se normalno i kasnije postižu velike uspjehe, kao što je to bio slučaj s Einsteinom.

Iako je kasni početak govora zabrinuo Einsteinove roditelje, to ga nije spriječilo u daljnjem intelektualnom razvoju. Danas se ova priča koristi kao ohrabrenje za roditelje čija djeca prolaze kroz slične izazove. Ipak, stručnjaci preporučuju da se svako kašnjenje u govoru provjeri kako bi se isključili potencijalni problemi.