Važni razlozi

Evo kako masaža može obogatiti život vaše bebe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako masaža može obogatiti život vaše bebe
Foto: Ilustracija

Masaža beba je drevna praksa koja se u mnogim kulturama praktikuje već stoljećima. Osim što pruža neizmjerno zadovoljstvo, masaža može imati brojne koristi za zdravlje i razvoj beba. Evo nekoliko važnih razloga zašto biste trebali razmotriti uvođenje masaže u rutinu svog djeteta.

Poboljšava vezu između roditelja i djeteta

Masaža je odličan način za povezivanje s vašom bebom. Fizički kontakt i nježno dodirivanje tokom masaže pomažu u jačanju emocionalne veze između roditelja i djeteta.

Potiče opuštanje i bolji san

Masaža može pomoći bebama da se opuste i smire prije spavanja. Redovna masaža može potaknuti proizvodnju hormona opuštanja poput oksitocina i smanjiti nivo stresa kod beba, što rezultira boljim i dubljim snom.

Potiče razvoj motoričkih vještina

Nježno trljanje i manipuliranje tijelom tokom masaže mogu potaknuti razvoj motoričkih vještina kod beba. Ova stimulacija može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju koordinacije pokreta.

Olakšava probavne smetnje

Masaža može pomoći u olakšavanju probavnih smetnji poput grčeva i nadutosti kod beba. Nježno trljanje trbuha u smjeru kazaljke na satu može potaknuti probavu i olakšati prolazak plinova.

Pomaže u smanjenju nelagode tokom rasta zubića

Masaža desni može biti posebno korisna kod beba koje prolaze kroz fazu rasta zubića. Nježno trljanje desni može smanjiti nelagodu i bol povezanu s izbijanjem zubića.

Jača imunološki sistem

Neka istraživanja sugeriraju da masaža može imati pozitivan uticaj na imunološki sistem beba. Redovna masaža može pomoći u jačanju imunološkog odgovora i smanjenju osjetljivosti na infekcije.

Promiče emocionalni razvoj

Masaža može pomoći u promicanju emocionalnog razvoja beba. Fizički kontakt i nježno dodirivanje tokom masaže pružaju osjećaj sigurnosti i ljubavi, što može imati dugoročne pozitivne učinke na emocionalno blagostanje djeteta.