Važno je znati

Njega kože beba i male djece: Važni savjeti i preporuke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Njega kože beba i male djece: Važni savjeti i preporuke
Foto: Ilustracija

Njega kože beba i male djece izuzetno je važna jer njihova koža je osjetljiva i sklonija iritacijama i infekcijama u usporedbi s kožom odraslih. Pravilna njega kože pomaže u održavanju njezine zaštitne barijere, sprječava suhoću i iritacije te osigurava da koža ostane zdrava.

1. Kupanje

Kupanje beba treba biti nježno i kratko kako bi se izbjeglo isušivanje kože. Preporučuje se kupanje jednom dnevno, koristeći nježan sapun. Temperatura vode trebala bi biti umjereno topla (oko 37°C). Važno je pažljivo osušiti kožu tapkanjem peškira, a ne trljanjem.

2. Hidratacija

Nakon kupanja, važno je nanijeti blagi hidratantni losion ili kremu na kožu bebe dok je još malo vlažna. Birajte proizvode koji su formulisani posebno za bebe i djecu, bez jakih mirisa ili iritirajućih sastojaka.

3. Pelene i područje pelena

Područje pelena treba redovno čistiti i držati suhim kako bi se spriječila iritacija i pelenski osip. Koristite vodu i blagi sapun te obavezno nanesite tanki sloj zaštitne kreme za pelensko područje.

4. Odabir odjeće

Odjeća za bebe trebala bi biti od mekanog, prirodnog materijala poput pamuka, kako bi se izbjegle iritacije kože. Perite odjeću i posteljinu za bebe posebnim deterdžentom za osjetljivu kožu.

5. Zaštita od sunca

Kada izlazite na sunce s bebom ili malim djetetom, uvijek koristite fizičke barijere kao što su šeširi, šeširići i lagana odjeća koja pokriva ruke i noge. Ako dijete ima više od 6 mjeseci, možete koristiti blagi dječji sunčani losion sa zaštitnim faktorom (SPF).

6. Izbor proizvoda

Prilikom odabira proizvoda za njegu kože, kao što su sapuni, šamponi i kreme, uvijek birajte one koji su testirani dermatološki, hipoalergeni i bez dodanih parfema ili jakih hemikalija koje mogu nadražiti osjetljivu kožu.

7. Redovni pregledi

Redovni pregledi kod pedijatra mogu pomoći u praćenju zdravlja kože vašeg djeteta. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži poput osipa, crvenila ili suhoće, obratite se doktoru za savjet i liječenje.