Intiman i važan proces

Potvrda pozitivnog učinka dojenja na bebu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potvrda pozitivnog učinka dojenja na bebu
Foto: Ilustracija

Dojenje je više od samo načina prehrane- to je intiman i važan proces koji pruža brojne prednosti za zdravlje i razvoj novorođenčeta. Za majke i bebe, dojenje ima nevjerovatne pozitivne učinke koji se protežu kroz cijeli život. Evo zašto je dojenje toliko važno i kako može utjecati na bebinu dobrobit.

Nutritivne prednosti

Majčino mlijeko je savršena hrana za bebe jer pruža sve potrebne hranjive tvari koje dijete treba za zdrav rast i razvoj. Bogato je bjelančevinama, mastima, vitaminima i mineralima, a prilagođeno je djetetovim potrebama u svim fazama razvoja.

Jačanje imunološkog sistema 

Dojenje sadrži protutijela i druge tvari koje jačaju imunološki sustav bebe i pomažu joj u borbi protiv infekcija i bolesti. Dojene bebe imaju manji rizik od razvoja respiratornih infekcija, gastrointestinalnih poremećaja i drugih zdravstvenih problema.

Povezanost majke i bebe

Dojenje pruža jedinstvenu priliku za povezivanje između majke i djeteta. Fizički kontakt i bliskost tokom dojenja potiču oslobađanje hormona ljubavi i povezanosti poput oksitocina, što jača emocionalnu vezu između majke i djeteta.

Zaštita od hroničnih bolesti

Studije su pokazale da dojenje može smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti u kasnijem životu, poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, astme i alergija. Djeca koja su dojena imaju bolju kontrolu težine i manji rizik od razvoja metaboličkih problema.

Psihološki razvoj

Dojenje također ima pozitivan uticaj na psihički razvoj djeteta. Majčina prisutnost i podrška tokom dojenja pružaju osjećaj sigurnosti i povjerenja koji su ključni za emocionalni razvoj djeteta.

Podrška majkama

Dojenje pruža majkama osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva jer se osjećaju korisnim i bliskim svojoj bebi. Također pruža priliku za odmor i opuštanje tokom vremena dojenja.