Autoimuna bolest

Psorijaza kod djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Psorijaza kod djece
Foto: Ilustracija

Psorijaza, hronična i nezarazna autoimuna bolest koja uzrokuje brzo nakupljanje ćelija kože, sve češće se pojavljuje kod djece širom svijeta.

Psorijaza kod djece nije samo estetski problem. Osim što može uzrokovati fizičke nelagode kao što su svrbež i bol, može imati i značajan uticaj na djetetovu emocionalnu dobrobit. Djeca s psorijazom često se suočavaju s izazovima poput sramote, stigmatizacije i niskog samopouzdanja, što može uticati na njihovu socijalnu interakciju i kvalitetu života.

Istraživanja su pokazala da postoji niz faktora koji mogu doprinijeti razvoju psorijaze kod djece, uključujući genetsku predispoziciju, okolišne faktore poput stresa i infekcija, te imunološke abnormalnosti. Međutim, točan uzrok psorijaze još uvijek nije u potpunosti razumljiv, što otežava razvoj učinkovitih strategija prevencije i liječenja.

Simptomi psorijaze kod djece mogu varirati, ali uobičajni znakovi uključuju crvene mrlje na koži prekrivene srebrno-bijelim ljuskama, svrbež, suhoću i ponekad bol. Važno je da roditelji obrate pažnju na ove simptome i potraže stručnu medicinsku pomoć kako bi se dijagnosticirala i liječila psorijaza što je prije moguće.

Liječenje psorijaze kod djece može uključivati različite metode, ovisno o težini simptoma i individualnim potrebama djeteta. To može uključivati ​​topičke tretmane poput hidratantnih krema, kortikosteroidnih krema ili šampona, kao i fototerapiju ili oralne lijekove u težim slučajevima. Važno je da roditelji sarađuju s pedijatrom ili dermatologom kako bi pronašli najbolji tretman za svoje dijete.

Osim toga, podrška i razumijevanje okoline igraju ključnu ulogu u upravljanju psorijazom kod djece. Edukacija porodice, prijatelja, učitelja i vršnjaka o ovoj bolesti može pomoći u smanjenju stigme i poboljšanju emocionalnog blagostanja djeteta.