Česta pojava

Upale uha kod djece: Razlozi, simptomi i preventivne mjere

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Upale uha kod djece: Razlozi, simptomi i preventivne mjere
Foto: Ilustracija

Upale uha česta su pojava kod djece, posebno upale srednjeg uha, a postoji nekoliko faktora koji povećavaju njihovu vjerovatnost.

Dječji organizam još se razvija te imunološki sistem nije u potpunosti razvijen, što ih čini podložnijima infekcijama. Osim toga, Eustahijeva cijev, koja ventilira uho, kod djece je kraća i ravnija nego kod odraslih, što olakšava ulazak mikroorganizama u srednje uho i uzrokuje infekciju.

Nedavna istraživanja pokazuju da većina upala uha uzrokovana je virusima koji se ne liječe antibioticima, pa se preporučuje simptomatsko liječenje. Upale uha često započinju prehladom i začepljenjem nosa, a akutna upala uha može biti popraćena jakom boli i povišenom temperaturom.

Zaštita od upala uha može uključivati pravilno kapljanje nosa, izbjegavanje izlaganja duhanskom dimu te upotrebu čepića za uši ili kapi za sušenje nakon kupanja. Također, važno je oprezno koristiti štapiće za uši kako ne bi došlo do oštećenja kože ili nabijanja cerumena u dublje dijelove uha.

Simptomi upale uha kod djece mogu biti nesanica, nervoza te jaki plač, dok su kod odraslih bol i nelagoda u uhu češći. U slučaju simptoma upale uha poput boli, povišene temperature ili sekreta iz uha, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Prevencija upala uha može uključivati izbjegavanje kolektiva ako je dijete sklono čestim infekcijama te izlaganje duhanskom dimu. Maslinovo ulje također može pomoći u prevenciji, jer stvara masni film i štiti od upala zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.