Dječije zdravlje

Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti?
Foto: Ilustracija

Voda je izvor života i ključni faktor za održavanje ravnoteže u okolišu i u našem tijelu. Gotovo 70% površine naše planete i oko 60% ljudskog tijela čini voda, što jasno govori o njezinoj esencijalnoj ulozi. Održavanje hidracijske ravnoteže ključno je za pravilno funkcioniranje vitalnih organa, dok njeno narušavanje, bilo dehidracijom ili trovanjem vodom, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Djeci je ljeti posebno važno osigurati dovoljno tekućine. Preporučuje se provjeriti kvalitetu vode iz slavine na mjestu ljetovanja. Za bebe do šest mjeseci starosti, preporučuje se prokuhana i ohlađena voda, ili korištenje specijalnih voda za bebe ili flaširane vode bez mjehurića. Za stariju djecu, preporučuje se izbjegavanje neprovjerene vode iz slavine te preferiranje kupovnih voda.

Dojenje je idealno rješenje tokom ljetovanja jer osigurava dovoljno tekućine bebi, a istovremeno je praktično za majke jer ne zahtijeva pripremu hrane. Dr. Giovana Armano, pedijatar, naglašava važnost dojenja na moru zbog jednostavnosti i zdravstvenih prednosti koje pruža bebi.

Osim hidracije, važno je voditi računa o prehrani tokom ljeta. Prehrana bi trebala biti lagana i uključivati svježe voće, povrće, lagane juhe i slično. Velike vrućine ubrzavaju kvarenje hrane, pa se preporučuje svježa priprema namirnica, izbjegavanje brze hrane i uličnih dućana, posebno za djecu.

U konačnici, pridržavanje ovih savjeta pomoći će osigurati zdravlje i sigurnost djece tokom ljetnih mjeseci, te omogućiti roditeljima da u potpunosti uživaju u odmoru s porodicom.