Medicina

7 bizarnih stvari koje vam se mogu dogoditi u snu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
7 bizarnih stvari koje vam se mogu dogoditi u snu

San obično nije nikakav poseban događaj, no tu i tamo zbog može se dogoditi da iskusite neke bizarne stvari koje će vas ostaviti zbunjenima, piše Men's Health. Liječnici su pojasnili zašto se neke od tih stvari događaju:

1. Osjećate se kao da padate

Vjerojatno ste doživjeli da sanjate da ste se spotaknuli ili pali s bicikla pa se šokirani probudite. Riječ je o takozvanom hipničkom trzaju. Vaše je tijelo obično paralizirano dok sanjate, no ponekad počnete sanjati prije nego što vam se tijelo "ugasi". Dr. W. Christopher Winter objašnjava da se to češće događa kad ste jako umorni ili neispavani pa vaš mozak ulazi u san prije vašeg tijela.

2. Paraliza

Ponekad se probudite ujutro i ne možete pomaknuti mišić ni govoriti. Ovo može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i može biti prilično zastrašujuće. Riječ je o događaju suprotnom od osjećaja padanja - mozak vam se budi prije tijela.

3. Mjesečarenje

Mjesečarenje, odnosno hodanje u snu, može biti opasno jer nesvjesno možete završiti na ulici ili za upravljačem automobila.

- Kod mjesečarenja se budite samo onoliko koliko je vašem tijelu potrebno za pokret, li ne dovoljno da vam mozak bude budan - objašnjava dr. Winter.

S nekim bizarnim slučajevima mjesečarenja povezuje se lijek za spavanje Ambien koji može vaš mozak držati u nesvjesnom stanju iako ste budni.

4. Pričanje u snu

Ovo većinom traje u prosjeku 30-ak sekundi, a često se događa tijekom prvih sat-dva sna, kada vaše tijelo ulazi u duboki san, a mišići još mogu proizvoditi zvukove ili pokrete.

5. Snovi koji se ponavljaju

Dr. Winter objašnjava kako se ponavljajući snovi mogu dogoditi kada vaš mozak pokušava riješiti neriješene psihološke probleme. Često su djelomično zasnovani na stvarnosti, poput nekih traumatičnih događaja.

6. Seks tijekom spavanja

Jedno istraživanje u kojemu je sudjelovali više od 800 pacijenata iz centara za poremećaje u spavanju pokazalo je da je njih 8 posto doživjelo "seksomniju", to jest da su započeli seks s partnerom u snu. To je slično mjesečarenju - probudili ste se dovoljno da se možete pomicati, ali vaš mozak još nije potpuno budan.

7. Sindrom eksplozije glave

Nekim ljudima događa se da se odjednom probude nakon što su čuli vrlo jaku buku poput eksplozije ili čak osjećaja da im glava eksplodira. Riječ je zapravo o još jednoj vrsti hipničkog trzaja, kad vam tijelo još nije paralizirano, a osjeti su vam još uključeni.