Svijet medicine

Ćelije raka posjeduju značajan potencijal za evoluciju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ćelije raka posjeduju značajan potencijal za evoluciju
Foto : Ilustracija

Naučnici tvrde da je neobična analiza rasta raka otkrila "gotovo neograničenu" sposobnost tumora za evoluciju i preživljavanje. Praćenje razvoja karcinoma pluća tokom devet godina izazvalo je iznenađenje među istraživačkim timom zbog izuzetne snage s kojom se suočavaju. Primjetili su da je potrebno više fokusa na prevenciju, jer “univerzalno” rješenje nije izgledno u skorije vrijeme.

Cancer Research UK ističe da je rano otkrivanje kancera od presudnog značaja. Istraživanje pod nazivom TracerX pruža najdetaljniju analizu evolucije raka i faktora koji utiču na njegovo širenje. Kanceri su dinamični, mijenjaju vremenom, nisu fiksni i nepromijenjivi. Postaju agresivniji, postaju bolji u izbjegavanju imunološkog sistema i sposobni su proširiti se po celom organizmu.

TracerX je pratio tu raznolikost i kako se mijenja tokom vremena kod pacijenata s karcinomom pluća, a rezultati bi se mogli primijeniti i na druge vrste rakA. Više od 400 osoba tretirano je u 13 bolnica u Velikoj Britaniji, a njihovi karcinomi pluća praćeni su biopsijama s različitih dijelova kako bi se pratila evolucija bolesti.

Profesor Charles Swanton s Francis Crick Instituta i University College London izjavio je da  "ovo nikada nije urađeno na ovakvom nivou." Iznenadilo ga je koliko su tumori prilagodljivi. Naglasio je da, s obzirom na gotovo neograničene mogućnosti evolucije tumora i veliki broj ćelija u kasnim fazama, pronalaženje univerzalnog lijeka za sve pacijente u kasnoj fazi bolesti predstavlja izazov.

Profesor Swanton je zaključio: "Mislim da nećemo moći razviti univerzalne lijekove. Ako želimo postići najveći uticaj, moramo se fokusirati na prevenciju, rano otkriće i praćenje povratka bolesti."