Ovo su detalji

KCUS predstavio e-Narudžbe: Pacijentima lakše do termina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS predstavio e-Narudžbe: Pacijentima lakše do termina
Foto: Čuvaj zdravlje

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavio je nove usluge u vezi sa informatizacijom i modernizacijom sistema naručivanja pacijenata kroz program e-Narudžbe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Radi se o tome da primarna zdravstvena zaštita, odnosno porodični ljekar, preuzmu ulogu naručivanja pacijenata kroz elektronsku uputnicu bez da pacijent, kao što je to bio slučaj do sada, sa paprinom uputnicom ide na KCUS i naručuje sam sebe.

"Došlo je vrijeme da olakšamo pacijentima naručivanje na specijalisitčke preglede. Nažalost, u ovoj fazi nećemo moći smanjiti liste čekanja, ali ćemo pacijentima uštediti nepotrebno hodanje po ambulantama, nosanje uputnice... Pacijenti će u istom trenutku kada se završi pregled i kada dobiju preporuku, dobiti termin u Kliničkom centru. On će biti vrlo transparentan. Nema više nikakvih sveski i naručivanja preko 'štele', sve je transparentno i vidljivo i to će tako funkcionisati", rekao je v.d. direktora Kliničkog centra Alen Pilav, te nastavio:

"Novca imamo, ne za razbacivanje, ali ne smije se on štediti na uštrb pacijenta, a i radnici trebaju biti nagrađeni za sve što rade. Očekujemo da smanjimo liste čekanja za 20%, za početak. Mi ne možemo nikoga natjerati da radi prekovremeno, ali ko želi - dobit će priliku i da radi i da dodatno zaradi, kako bi i našim pacijentima bilo lakše. Osam klinika je otvoreno za naručivanje od sutra u 8 sati i onda idemo u proširivanje, pa očekujemo da uskoro sve klinike budu uvezane. Ovo je vrlo siguran informacioni sistem koji garantuje sigurnost podataka pacijenata".

Zadovoljan realizovanim projektom je i Direktor ZZO KS Muamer Kosovac.

"Ovo je lijep događaj. Višestruki su benefiti koji će se postići ovom implementacijom. Drago mi je da danas svjedočimo da su urađene predradnje, uvezano je sedam klinika za početak, gdje će e-naručivanje u potpunosti zaživjeti. Imamo informacioni sistem i želimo ga upotrijebiti kako bi on na najbolji način bio dostupan našim građanima, tako da se u potpunosti implementira i koristi. To će poboljšati rad u zdravstvenim ustanovama".

Podršku projektu dao je i ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Enis Hasanović.

"Kao ministar ću se truditi da sve uvežem. Drugi korak će biti otvaranje javnih listi, naravno uz zaštitu podataka. Sve što se može digitalizirati i uvezati, mi ćemo raditi. Digitaliziranje usluga je budućnost medicine i javnih uprava. Tako sve postaje brže, jednostavnije i kvalitetnije. Ovaj sistem ovdje je dobar, ali želimo ga još unaprijediti. Klinički centar i Opću bolnicu ćemo uvezati. Ministarstvo će Kliničkom centru pružiti svaku podršku. Liste čekanja ne možemo ukinuti, ali ih možemo smanjiti", rekao je Hasanović, te dodao:

"Sa direktorom ZZO ćemo ponuditi nove smjene sa prekovremenim satima, koji će biti plaćeni, sve kako bismo smanjili liste čekanja. Stojim na raspolaganju Kliničkom centru jer želimo imati jednu reprezentativnu ustanovu i nadam se da ćemo na kraju sljedeće godine predstaviti značajno bolje rezultate nego sada".

Na kraju konferencije, riječ je ponovo dobio dr. Pilav, koji je istakao da današnje predstavljanje ovog projekta "nema veze sa sutrašnjim imenovanjem generalnog direktora KCUS-a", te ponovio koliko problema stvara manjak kadra u zdravstvu.

"Bolje da ne kažem koliko nam specijalista nedostaje, ali reći ću. Nedostaje nam 250 specijalista... Dobro ste čuli. Svi koji ovdje rade daju 130% od sebe da bismo sve stigli. Liste čekanja postoje svugdje u svijetu, a ovdje kod nas svi imaju prekovremene sate, sve zbog nedostatka kadra", zaključio je Pilav.