Sarajevo

KCUS: Prof. dr. Fatih Erbey posjetio Kliniku za pedijatriju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Prof. dr. Fatih Erbey posjetio Kliniku za pedijatriju
KCUS

Odjel dječije hematoonkologije i Odjel alergologije, imunologije, reumatologije sa dnevnom bolnicom Klinike za pedijatriju KCUS posjetio je prof. dr. Fatih Erbey iz KOC Univerzitetske klinike u Istanbulu. 

Ova posjeta ujedno i osnova za dogovor u vezi buduće saradnje.

Kako kaže prof. dr. Erbey, KCUS ima odličnu medicinsku ekipu i cilj njegovog dolaska jeste unaprijeđenje saradnje, koja podrazumijeva i međusobnu edukaciju ljekara.   

„Prije svega sretan sam što sam došao u KCUS. Do sada smo na našoj Klinici iz cijele Bosne i Hercegovine imali veliki broj pacijenata, sa dobrim ishodom liječenja, rekao je prof. dr. Erbey i dodao da su protokoli liječenja KCUS i KOC Klinike vrlo slični, jer je koriste oni, koji se primjenjuju u zapadnoj Evropi i SAD, te je vjerovatno jedina razlika u nedostaku nekih lijekova koji nisu dostupni u BiH i njihovom apliciranju“, kazao je prof. dr. Erbey.  

Prema riječima prim. doc. dr. Sabine Terzić, šefice Klinike za pedijatriju KCUS medicinsko osoblje je u  svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz KOC Univerzitetske klinike. 

„Zajedno se konsultujemo u vezi nekih naših pacijenata koji su nastavili liječenje na KOC Klinici, razmijenjujemo iskustva u liječenju i dijagnosticiranju određenih kompleksnih bolesti kod djece. Klinika za pedijatriju postiže odlične rezultate u liječenju djece, a Odjel dječije hematoonkologije je referalni centar za sve dječije onkološke pacijente“, rekla je prim. dr. doc. Terzić.

Prema riječima, dr. Lejle Pilav Hodžić šefice Odjela za dječiju hematoonkologiju, patologija oboljenja kod djece je različita.

„Ovo je specifičan Odjel. Dešava se da roditelji žele dijagnozu potvrditi negdje drugo, ali gotovo svi medicinski centri u inostranstvu potvrde ono što smo mi ranije utvrdili“, poručila je dr. Pilav Hodžić.   

Dr. sci. med. Adisa Čengić, pedijatar – subspecijalista kliničke imunologije i alergologije  sa Odjela alergologije, imunologije, reumatologije sa dnevnom bolnicom ističe da se na Odjelu liječe djeca iz cijela FBiH sa najkompleksnijim imunoloških i reumatološkim oboljenjima primjenjujući najsavremenije dijagnostičke i terapijske preporuke i protokole.  U toku prošle godine na Odjelu je hospitalizirano 505 pacijenata, dok je 3082 pregledano u savjetovalištu. 

Prema riječima prof. Ede Hasanbegovića, direktora Discipline za zdravlje djeteta KCUS, gotovo svi kapaciteti Discipline za zdravlje djeteta su kompletno popunjeni. 

„Na našim klinikama se liječe djeca iz cijele BiH, kompletna Federacija BiH, Distrikt Brčko i istočni dio Republike Srpske. Procenat preživljavanja je 80 posto, što spada u evropski prosjek. Najčešće su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi i solidni tumori bubrega, jetre, hočkin  i svi ostali tumori“, pojasnio je prof. dr. Hasanbegović.

Ističe da  su jasno definisani kriteriji liječenja pacijenta u inostranstvu, a njih je usvojio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

Sa discipline za zdravlje djeteta ističu da primjenjuju najsavremenije protokole liječenja dječije populacije i da je njihov zadatak da pruže najbolju zdravstvenu uslugu najmlađim pacijentima.