Revolucionarno otkriće

Krvne ćelije koje ciljaju i eliminišu rak mogu biti učinkovitija terapija od imunoterapije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Krvne ćelije koje ciljaju i eliminišu rak mogu biti učinkovitija terapija od imunoterapije
Foto: Ilustracija

Istaživanje je otkrilo da određene ćelije imunološkog sistema mogu zadržati informacije o prepoznavanju ćelija raka te ih aktivno ciljati i eliminisati.

Bijele krvne ćelije koje ciljaju rak u različitim dijelovima tijela mogu biti ključne u suzbijanju širenja tumora, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Nature Immunology, izvještava The Sun.

Istraživanje je identifikovalo da određene B ćelije imunološkog sistema zadržavaju sposobnost prepoznavanja ćelija raka. Ove ćelije putuju kroz tijelo kako bi nastavile tražiti ćelije raka i uništavati ih.

Imunoterapija ne djeluje na sve pacijente

"Imunoterapija je promijenila način na koji posmatramo različite vrste raka, ali nažalost, još uvijek djeluje samo na manji broj pacijenata", istakao je profesor Kristian Helin. On naglašava potrebu za dubljim razumijevanjem načina na koji imunološki sistem štiti tijelo od raka.

"Dosadašnja istraživanja su uglavnom usmjerena na ulogu T ćelija, no ova studija pruža fascinantan uvid u ulogu B ćelija. Ovo bi moglo biti ključno za razvoj novih terapija koje bi mogle biti učinkovitije od postojećih oblika imunoterapije", zaključuje profesor Helin.