Ljekarska komora KS

Ljekari predlažu reformu zdravstva KS, ovo su detalji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ljekari predlažu reformu zdravstva KS, ovo su detalji
Foto: Ilustracija

Ljekarska komora Kantona Sarajevo završila je Prijedlog reorganizacije zdravstva u ovom kantonu.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci objavili javni poziv u kojem su pozvali sve stručnjake iz oblasti organiziranja zdravstva, i nakon što je Upravni odbor Komore raspravljao o pristiglim prijavama, odlučeno je da ovaj posao bude povjeren, kako su istakli, dvama ublednim članicama Komore sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti socijalne medicine i organiziranja zdravstva.

Nakon više mjeseci napornog rada, Prijedlog organizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo je gotov, pa iz Komore naglašavaju kako je ovo prvi zokružen prijedlog organiziranja zdravstvene zaštite na nekom području, od kraja rata u BiH do danas.

Iz Ljekarske komore ističu nadu da će ovaj prijedlog reorganizacije zdravstvene zaštite, koji za sada obuhvata samo Kanton Sarajevo, proširiti na cijelu Federaciju BiH.

"Ono čemu svjedočimo svih prethodnih godina i kao pacijenti i kao ljekari je da ovaj i ovakav zdravstveni sistem ne vodi nikuda i ne odgovara nikome. Kao profesionalci i prije svega kao humanisti, želimo da sistem i svijet mijenjamo na bolje. Smatramo da je ovaj Prijedlog dobar početak da se neodrživi zdravstveni sistem poboljša za sve u Kantonu Sarajevo, ali prije svega za pacijente. Ovaj put u Kantonu Sarajevo, uskoro vjerujemo i u Federaciji BiH. U ovome ne smijemo biti sami", poručili su iz Komore.

Oni su dodali kako očekuju da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo prepozna trud i zalaganje Ljekarske komore i pokrene reorganizaciju, koja će vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

U tom novom sistemu, ističu iz Komore, više neće postojati floskula "Put pacijenta" i neće biti slučajeva da se ne zna kojoj zdravstvenoj ustanovi pacijent pripada ili kome je upućen. U njemu privatni i javni sektor neće biti konkurencija, već podrška i nadogradnja.

"Mi vjerujemo, uradili smo prvi korak i spremni smo da nastavimo. Sada je do onih koji koji kreiraju, donose i provode zakone u Kantonu Sarajevo", navodi se na kraju pisma Ljekarske komore, koje potpisuje predsjednik Komore, dr. Rifat Rijad Zaid.