TEE

Nova dijagnostička procedura u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Safet Mujić'

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nova dijagnostička procedura u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Safet Mujić'
Ilustracija

Na Odjelu za interne bolesti Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić'' u Mostaru uvedena je nova dijagnostička procedura - transezofagijski ultrazvuk srca (TEE).

Transezofagijski ultrazvuk srca poznat i kao TEE, je važna metoda dijagnosticiranja strukturnih i funkcionalnih poremećaja srca. Ova poluinvazivna tehnika pruža detaljan uvid u srčano zdravlje pacijenata i često se koristi u kliničkom okruženju. Ona je nešto neugodnija od transtorakalne ehokardiografije jer zahtijeva da se ultrazvučna sonda proguta, tako da ispitanik prije nje dobiva lokalni anestetik i sredstvo za opuštanje, navodi se u priopćenju Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić''.

Transezofagealnim ultrazvukom srca dijagnosticira se koronarna bolest srca, kongenitalna srčana bolest, srčani udar, aneurizme aorte, endokarditisa, kardiomiopatija, bolest srčanih zalistaka, ozljeda srca ili aorte, veličina srca i debljina miokarda, postojanje neuobičajenog tkiva oko srčanih zalistaka, regurgitacija krvi te stenoza srčanih zalistaka.

Iz Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić'' navode kako se pacijenti za spomenuti pregled mogu naručiti na broj 063 503 301.

(Vijesti.ba)