Budimpešta

Nova istraživanja otkrivaju ključ za usporavanje procesa starenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nova istraživanja otkrivaju ključ za usporavanje procesa starenja
Foto: Ilustracija

Naučnici iz Budimpešte su otkrili ključni mehanizam za usporavanje procesa starenja, što bi moglo imati značajne implikacije za produženje ljudskog životnog vijeka.

Tim istraživača s Eötvös Loránd univerziteta, predvođen Dr. Ádámom Sturmem i Dr. Tiborom Vellaiem, proučavao je gliste kako bi identificirao transpozabilne elemente (TE), poznate kao "skakući geni", u DNK koji destabiliziraju genetske kodove povezane sa starenjem.

Njihova istraživanja su pokazala da smanjenje aktivnosti transpozabilnih elemenata i pojačavanje Piwi-piRNA puta u glisti Caenorhabditis elegans može usporiti proces starenja. Kontrola ovih elemenata rezultirala je produženjem životnog vijeka glista za do 30 posto, što je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Dr. Sturm ističe da su njihovi eksperimenti pokazali statistički značajno produženje životnog vijeka jednostavnim smanjenjem aktivnosti transpozabilnih elemenata ili povećanjem ekspresije Piwi-piRNA puta. Ova otkrića mogla bi imati široke primjene u medicini i biologiji, uključujući potencijal za razvoj novih metoda za produženje zdravog životnog vijeka i preciznije određivanje biološke dobi putem epigenetskih modifikacija DNK.

Dr. Vellai dodaje da bi ova istraživanja mogla transformisati naše razumijevanje starenja i otvoriti nove perspektive za poboljšanje zdravlja starije populacije.