Medicina

Novi test krvi u borbi protiv raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Novi test krvi u borbi protiv raka

Američki naučnici testiraju novi obećavajući test krvi u borbi protiv raka odnosno novu metodu tzv. tekuće biopsije kojom se uz pomoć vrlo osjetljive moderne tehnologije mogu otkriti minijaturni djelići tumorskog DNK u krvi pacijenta, piše New York Times.

Naučnici se nadaju da će jednim vađenjem krvi, što je zahvat puno jednostavniji od tradicionalne biopsije ili CT snimanja, omogućiti onkolozima da brzo otkriju djeluje li liječenje ili, ukoliko se potvrdi da djeluje, da nastave pratiti uspjeh liječenja i intervenišu u slučajevima kada rak razvije otpornost na liječenje.

To bi omogućilo da se puno brže odustane od neuspješnih metoda liječenja, promijeni terapija i time poštedi bolesnike teških nuspojava i omogući doktorima da isprobaju alternativne metode liječenja.

"To bi zauvijek promijenilo ne samo način na koji pratimo odgovor bolesnika na liječenje nego i pojavu rezistencije na liječenje a možda bi se jednom moglo koristiti i za vrlo ranu dijagnostiku", kaže Hose Baselga iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Naučnici upozoravaju da je potrebno detaljnije ispitivanje tačnosti i pouzdanosti testa. Do sada su provođena samo ograničena istraživanja na određenim vrstama tumora, među kojima su rak pluća i crijeva te tumori poput leukemije, limfoma ili mijeloma.
Prvi rezultati su ohrabrujući

Prema rezultatima istraživanja američkog Nacionalnog instituta za rak objavljenog ovog mjeseca u časopisu Lancet Oncology koje je obuhvatilo 126 pacijenata s najčešćim oblikom limfoma test je prosječno tri mjeseca prije CT-a predvidio povratak bolesti.

Test je takođe prepoznao pacijente koji su bili rezistentni na terapiju.

U nekim slučajevima test je već nekoliko dana nakon početka liječenja pokazao da u krvi više nema tumorskog DNK.

Takav test spriječio bi invazivne postupke u slučajevima kada se na kontrolnim snimkama vidi da se tumor smanjio ali još uvijek ima znakova preostalog tkiva. Tek se operativnim zahvatom utvrdi da tumora nema a da se na snimkama vidjelo ožiljno tkivo.

"Ne mogu svake sedmice raditi biopsiju jetara kako bih vidio kako se stvari razvijaju", kaže Baselga. "Ali, mogu svake sedmice testirati krv".

(Fena)