riješena 50-godišnja misterija

Otkrivena nova krvna grupa koja će spasiti hiljade života

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Otkrivena nova krvna grupa koja će spasiti hiljade života
FOTO: BBC

NHS naučnici otkrili su novi sistem krvnih grupa, nazvan MAL, što bi moglo spasiti hiljade života diljem svijeta. Ova otkrića, vođena timom iz NHS Blood and Transplant u Južnom Gloucestershireu i uz podršku Sveučilišta u Bristolu, rješavaju 50 godina staru misteriju vezanu uz antigen AnWj, otkriven 1972. godine.

Antigen grupe krvi AnWj, površinski marker otkriven 1972. godine, do sada je ostao misterija u pogledu svog genetskog porijekla. Najčešći uzrok AnWj-negativnosti povezan je sa hematološkim poremećajima ili određenim tipovima raka koji suzbijaju ekspresiju antigena.

Louise Tilley, viša istraživačica, istakla je da ovo otkriće poboljšava skrb za rijetke pacijente. Iako je teško procijeniti koliko će ljudi imati koristi, NHSBT pomaže oko 400 pacijenata godišnje.

Razvijen je prvi test koji identificira pacijente bez ovog antigena, što može biti ključno za transfuzije krvi. Philip Brown, koji je preživio leukemiju zahvaljujući transfuzijama, naglasio je važnost sigurnijeg krvi za pacijente.

Nicole Thornton, voditeljica laboratorija, rekla je da je otkrivanje genetske osnove AnWj bio jedan od najizazovnijih projekata. Sada se mogu dizajnirati testovi za identifikaciju donora i pacijenata koji su genetski AnWj-negativni.

NHSBT također pruža antitijela laboratorijima diljem svijeta, čime doprinosi globalnim istraživanjima. Thornton je naglasila da njihovi radovi mogu dovesti do otkrića novih antigena i krvnih grupa.