RSV

Respiratorni sincicijski virus hara Hrvatskom, opasan za malu djecu i dojenčad

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Respiratorni sincicijski virus hara Hrvatskom, opasan za malu djecu i dojenčad
RSV hara Hrvatskom / 24sata

Sezona respiratornih infekcija u Hrvatskoj je u punom zamahu, a uz standardne prehladu, gripu i koronu, ove je jeseni/zime naveliko prisutan i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Miroslav Venus, pročelnik Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, kaže da je RSV za većinu zaraženih poput prehlade, no, može biti vrlo opasan za dojenčad i malu djecu.

"Kod tako male djece, čim nastane sekret, počne kašalj, a zbog tako malog bića sve je vrlo dramatično. Isto tako, s obzirom na to da se prenosi respiratornim putem, prilično je česta infekcija", dodaje Venus za 24sata.

Zbog toga je vrlo velika rijetkost da djeca do otprilike druge godine izbjegnu oboljenje, odnosno da se ne zaraze, ističe. Najčešće obolijevaju oni najmanji, u dobi do šest mjeseci.

"Nakon preboljenja je problem u tome što ne ostaje neka dulja zaštita, to jest može se ponovno oboljeti. Ipak, očekuje se da je, u slučaju ponovnog oboljenja relativno blaža klinička slika", dodaje Venus.

Naglašava i da posebno oprezan treba biti kod prijevremeno rođene djece, kao i kod beba sa srčanim greškama. Za njih je RSV poguban jer sami još nisu stvorili antitijela, a zbog toga što vakcina nije dostupna u RH, nisu ga mogli primiti tako, ali ni preko, primjerice, vakcinisane majke.

Izvor zaraze RSV-a je čovjek, odnosno virus se širi kapljičnim putem, uključujući bliski kontakt poput kihanja i kašljanja. Preventivne mjere uključuju, među ostalim, izbjegavanje mjesta sa mnogo ljudi i održavanje higijene ruku.

Dežurna epidemiologinja, doc. dr. sc. Dijana Mayer kaže da, što se tiče RSV-a, on nije na popisu zaraznih bolesti na način da se prijavljuju pojedinačni slučajevi. Njega bilježe u laboratoriju za mikrobiologiju HZJZ-a u postocima, pa je u zadnjih mjesec dana zabilježen povećani udjel uzoraka koji su pozitivni na RSV s osam na 28 posto, i to većinom u djece mlađe od četiri godine.

Saša Srića iz KBC-a Zagreb ima posebno upozorenje za građane.

"Sada je sezona raznih virusa i rekao bih da je izrazito važno da se ništa ne radi na svoju ruku, pogotovo s antibioticima, jer se oni daju samo za bakterijske infekcije i ako čovjek radi nešto na svoju ruku, može biti samo više štete nego koristi", rekao je Srića, piše 24sata.