Nevjerovatno otkriće

Rješenje za problem ćelavosti otkriveno gdje bi se najmanje očekivalo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rješenje za problem ćelavosti otkriveno gdje bi se najmanje očekivalo
Foto: Ilustracija

Tim međunarodnih stručnjaka iz oblasti zdravstva, predvođen naučnicima sa Kalifornijskog Univerziteta u Irvineu, identifikovao je mehanizam putem kojeg pigmentne stanice koje stare u koži stimuliraju rast kose.

Rezultati istraživanja mogli bi postati putokaz za razvoj nove generacije terapija za androgenu alopeciju, najčešći oblik progresivnog gubitka kose koji je nasljedan, a uzrokovan je muškim spolnim hormonima androgenima koji su prisutni i kod žena. Androgena alopecija obično se nasljeđuje po ženskoj liniji, odnosno od majke koja može biti njezin nositelj čak i ako sama nema problema s gubitkom kose.

To stanje uključuje postupno stanjivanje folikula kose što dovodi do stvaranja sve tanjih i kraćih vlasi kose. Kod muškaraca se često očituje kao povlačenje linije kose i ćelavost na vrhu glave, dok se kod žena obično očituje kao opće stanjivanje kose, posebno na vrhu glave.

U nedavnom istraživanju, naučnici su identificirali proces putem kojeg senescentne melanocitne ćelije, odgovorne za proizvodnju pigmenta u koži, potiču značajan rast kose u madežima.

Madeži su abnormalnosti na koži koje se manifestiraju kao neoplazme na koži, sluznici, konjunktivi i membrani očiju, a sastoje se od nakupina melanocita ili nevus stanica. Bez obzira na prisustvo  velikog broja senescentnih pigmentnih stanica, provedena istraživanja ukazuju na snažan rast dlake u tim područjima.

Ključnu ulogu u ovom procesu ima molekula nazvana osteopontin, koju senescentne pigmentne stanice proizvode, potičući uspavane i male folikule da aktiviraju svoje matične ćelije i potaknu snažan rast duge i guste dlake, izjavio je vodeći autor studije, profesor razvojne i stanične biologije na Kalifornijskom univerzitetu, Maksim Plikus.

Šta je senscencija ?

Senescencija, ili biološko starenje, predstavlja postupno pogoršanje funkcionalnih karakteristika u živim organizmima, a može se odnositi na staničnu senescenciju ili na senescenciju cijelog organizma. U kontekstu studije o rastu dlake, istraživanje na mišjim modelima s pigmentiranim mrljama na koži, koje su imale hiperaktivirane matične stanice za stvaranje dlake, otkrilo je ubrzani rast dlake, sličan onome uočenom u ljudskim dlakavim madežima.

Analiza je identifikovala senescentne ćelije koje proizvode signalnu molekulu osteopontin, koja aktivira matične stanice dlake putem molekularnog receptora CD44. Testiranje provedeno na mišjim modelima s genetskim nedostatkom za osteopontin i CD44 potvrdilo je ključnu ulogu ovih molekula u poticanju rasta kose. Ove spoznaje su dodatno potvrđene na ljudskim uzorcima ćelija madeža na koži.