Neće odustati od zahtjeva

Sindikat doktora FBiH najavio štrajk ukoliko se ne riješe problemi u zdravstvu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sindikat doktora FBiH najavio štrajk ukoliko se ne riješe problemi u zdravstvu
Sindikat doktora / FENA

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno te da će donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu.

"Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije je 26. oktobra 2023. održao štrajk upozorenja kako bi upozorio na odugovlačenje u rješavanju problema u zdravstvu od strane Vlade FBIH. Od svih ostalih zakonskih oblika borbe smo tada odustali jer smo 8.novembra 2023. na sastanku sa federalnim ministrom zdravstva dobili obećanje da ćemo do kraja 11. mjeseca završiti proceduru potrebnu za početak pregovora. Izgleda da se ponavlja priča sa prvog sastanka i da opet zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno. Dok Vlada FBIH sa drugim sindikatima sklapa kolektivne ugovore, naš sindikat u potpunosti ignorišu", navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu kako od svojih zahtjeva neće odustati te pozivaju federalnog ministra zdravstva da pokaže odgovornost i pripremi sve za pregovore, a Vladu FBiH da pokaže da je Vlada na koju građani mogu računati.

"Ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka od strane Vlade FBIH u rješavanju problema u zdravstvu mi ćemo donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, a Vlada FBIH će biti odgovorna što građanima FBIH nije osigurala ono na šta imaju pravo, a to su zdravstvene usluge i stabilan zdravstveni sistem. Također ćemo s pravnim savjetnikom Sindikata pokrenuti sudskim putem borbu za kraj diskriminacije zdravstvenih radnika", poručili su iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.