15. Dani BHAAAS-a

Svjetski stručnjaci plastične hirurgije u Sarajevu predstavili nove metode i prakse

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Konferencija u Sarajevu

15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke BHAAAS otvoreni su u petak navečer.

Ova naučna konferencija održava se od 20. do 24. juna u Sarajevu, a promoviše istinske društvene vrijednosti i tokom godina se razvila u renomirani skup koji posjećuju stotine svjetskih eksperata iz različitih naučnih disciplina, kao i stotine učesnika koji pohađaju predavanja na desetinama stručnih sesija.

Današnji dan je posvećen plastičnoj hirurgiji.

"Imaćemo direktnu operaciju sa Naše male klinike, imamo prezentacije u Hotelu Hills", kazao je za Čuvajzdravlje.ba doktor Alija Aginčić iz Centra za estetsku hirurgiju Naša mala klinika.

"Tim sa Naše male klinike zajedno rade transfer, gdje će se određenog dijela tijela pacijentice da uzmu masno tkivo, prepariraju ga i stave na mjesta gdje je to potrebno. Stavljaćemo na lice, da podmladimo kožu, dobijemo volumen, mislim da će efekat biti i više od zadovoljavajućeg", rekao nam je doktor Aginčić.

"15. Dani BHAAASA, svake godine su sve jači. Ove godine imamo goste iz Miamija, Ljubljane, Njemačke, Hrvatske, domaće kolege, kolege iz Tuzle, Katara, Norveške, dosta studenata i specijalizanata kojih se ovo najviše tiče i tako dalje.

Dani daju svoj rezultat. Bosanskohercegovačka-američka akademija ima izvrstan uspon kakav smo i željeli, zahvaljujući kolegama iz SAD-a. Konkretno, Mahira Tanović iz New Yorka je jedan od glavnih organizatora dana plastične hirurgije.

Uvijek je neko tu od prezentera iz SAD-a, koji pokazuju svoje tehnike, razmijenjujemo iskustva, oni vide naše, jedna pozitivna stvar", kazao je doktor Aginčić. 

Plastični hirug dr. Ahmed Rakhimov drugi put je u Bosni i Hercegovini.

On predstavlja Rusko društvo plastičnih hirurga na 15. konferenciji Američko-bosanske akademije.

"Sretan sam što sam tu ponovo. U budućnosti ću se vratiti. Nisam sam, tu je grupa stručnjaka koja će podržati sastanak i doprinijeti naučnom programu. Mislim da ste vi ovdje na Balkanu najbolji i imate sjajnu budućnost", kazao je Rakhimov za Čuvajzdravlje.ba i dodao: "Došao sam sa dvije prezentacije, o oblikovanju tijela i sigurnosti, crvenim linijama i procedurama. Ponudili smo neke skale koje mjere objektivni rizik pacijenta i kako planirati sigurnu operaciju. Jako je to važno za mlade, ali iskusne hirurge u komplikovanim slučajevima", kazao je dr. Rakhimov.

"Moja prezentacija će, vjerujem, pomoći mnogo u praksi hirurzima u BiH i drugim kolegama. Zahvalio bih se svim poznatim govornicima na konferenciji koji su došli iz SAD-a i Evrope da podijele svoje znanje. Nije im to prvi put i drago mi je da ih ponovo susretnem", kazao je dr. Rakhimov.

Na konferenciji koja se održava u sarajevskom hotelu Hills učestvuje i rođeni Dobojlija, doktor Anadi Begić.

Ispričao nam je da završio specijalizaciju iz plastične hirurgiju u Sarajevu krajem osamdesetih godina, bio i šef Klinike za rekonstruktivnu hirurgiju u Kliničko-bolničkom centru, a potom otišao u Norvešku.

"U Norveškoj sam već 30 godina i bavim se rekonstruktivnom hirurgijom u jednoj relativno maloj bolnici, ali smo dosta aktivni na polju rekonstruktivne mikohirurgije. 2000. godine smo krenuli sa rekonstrukcijom dojke mikrohirurškim putem", kazao je doktor Begić.

Pojasnio je da se uzima tkivo sa trbuha pacijenta, koža sa masnim tkivom i pripadajućim krvnim sudovima i to se transplantira na grudni koš i od toga se formira dojka.

"Ta metoda je zlatni standard, koristi se kao odabrana metoda posebno za pacijente kojima je odstranjena dojka, zbog karcinoma ili drugih razloga i koji su poslije toga imali zračenje. Zračenje promijeni tkivo za cijeli život, to tkivo postaje manje elastično, tvrđe, manje se može modelirati i sa njim raditi. Kod te grupe pacijenata se loši rezultati postižu u rekonstrukciji na način umetanja implantata silikonskih ili nekim drugim stranim tijelom", kazao je doktor Begić.

Metoda je dosta kompleksna.

"Mi smo napravili studiju, gdje smo htjeli uvesti metodu alternativnu metodi sa mikrohirurgijom. Pokazalo se da je metoda usporediva sa metodom gdje se koristi mikohirurška tehnika" izjavio je doktor Begić.

"Ova metoda je još bolja za osobe kojima je odstranjena dojka i koje nisu imali zračenje. Rekonstrukcija se može napraviti od 1 do 3 ili 4 operativne seanse, u ovisnosti o veličini dojke", zaključio je doktor Begić.

Kada se to radi na principu dnevne hirurgije, ne zahtijeva neki dugotrajni bolnički boravak, ne zahtijeva veliki operativni tim niti obimnu opremu.

"Mislim da je zato interesantno govoriti o ovoj metodi ovdje u Sarajevu, jer bi se ona mogla koristiti na ovim prostorima, kao dobra solucija za pacijente koji imaju potrebu za rekonstrukciju dojke nakon odstranjenja", kazao je doktor Begić za Čuvajzdravlje.ba.