Olakšica za pacijente

TK prvi u FBiH uvodi elektronske zdravstvene kartone

Autor: ČuvajZdravlje.ba
TK prvi u FBiH uvodi elektronske zdravstvene kartone
Foto: Cuvajzdravlje.ba

Pacijenti u Tuzlanskom kantonu uskoro će dobiti pristup svom elektronskom zdravstvenom kartonu koji će biti uvezan i neće više biti potrebno fizičko dostavljanje zdravstvene dokumentacije.

Kako je rečeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, informatički zdravstveni sistem je ažuriran, proširen i uređen vezano za obaveze sačinjavanja, korištenja i razmjene medicinske dokumentacije i evidencije u zdravstvu kao i izrade izvještaja koji prate zdravstveni sistem u digitalnom obliku.

"Novina je da je uvedena i digitalna arhiva i centralno čvorište za razmjenu podataka koji je integriran unutar samog sistema, ali i sa indicijama da to to bude direktno uvezano i sa ustanovama čiji osnivač nije TK ili organi javne vlasti", kazao je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. On je dodao da se regulišu i rokovi čuvanja, evidentiranja, načina integracije privatnog i javnog sektora, sistem nadzora u okviru svojih nadležnosti koje vrše Ministarstvo zdravstva TK i Zavod, a Kantonalna uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor dalje u sistemu.

U narednom periodu ide se u smjeru unaprijeđenja sistema, odnosno, izrade portala za pacijente čija je instalacija već završena.

"To će našim pacijentima omogućiti da imaju direktan individualni pristup svom zdravstvenom medicinskom kartonu, da izvrše provjeru osiguranja, da, na osnovu individualnih ličnih informacija i korištenja takvih informacija u skladu sa zakonom, mogu imati elektronski digitalni karton u svom posjedu. Lično su odgovorni za njega i za njegovo korištenje", kazao je Husić te dodao da se očekuje da sistem zaživi krajem aprila.

"Pacijenti neće više morati nositi one fascikle pod pazuhom kod doktora već imati vlastiti pristup, nešto slično bankarskim elektronskim karticama gdje će imati direktan pristup. Nalaz koji se uradi, dijagnostika, laboratorija ili već šta, kako se vrati u elektronski karton, isto tako putem linka za svakog pacijenta koji je osiguran, istog trenutka se upozna sa svojim nalazima koji su očitani", naglašava direktor.

Pacijenti, putem telefona ili računara imaju direktan pristup medicinskoj dokumentaciji. Pacijenti će dobiti ulazne šifre koje će biti njihove lične. Tako pacijenti uvijek mogu pogledati svoje nalaze, uputnice, otpusnice i svu drugu zdravstvenu dokumentaciju. Za starije i informatički nepismenije osobe, bit će napravljena posebna mogućnost da njihova djeca imaju pristup njihovim elektronskim kartonima. Unutar zdravstvenih ustanova, ostat će stari način, rečeno je.

Inače, ranije je zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona unaprijeđen sa elektronskim knjižicama i uputnicama što je uveliko zaživjelo u praksi.