Promjene u crijevima

Uočene promjene kod beba rođenih nakon pandemije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uočene promjene kod beba rođenih nakon pandemije
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Allergy otkrilo je da su tzv. "Covid bebe" pokazale povećanu prisutnost korisnih mikroba koje su dobile od majke nakon rođenja. Toekom pandemije COVID-19, zatvaranje društva rezultiralo je dvjema zanimljivim promjenama u tijelima novorođenčadi koje bi ih možda zaštitile od bolesti i alergija.

Naučnici sa Univerziteta Cork, Irska, otkrili su da djeca rođena tokom perioda globalnih karantina zbog pandemije COVID-19 pokazuju promjene u mikrobiomu crijeva. Mikrobiom crijeva je ekosistem "dobrih" i "loših" bakterija u crijevima koje pomažu u probavi, eliminaciji štetnih bakterija i regulaciji imunološkog sistema.

Naučnici su uočili poboljšanje mikrobioma novorođenčadi rođene tokom pandemije, što je rezultiralo manjim brojem očekivanih alergijskih stanja, kao što su alergije na hranu, u poređenju sa bebama rođenim prije pandemije. Također su primijetili smanjenu potrebu za antibioticima za liječenje bolesti kod djece rođene tokom pandemije.

Analizirani su uzorci stolice 351 djeteta rođenog u Irskoj tokom prva tri mjeseca pandemije (od marta do maja 2020.) i upoređeni sa uzorcima djece rođene prije pandemije. Online upitnici su korišteni za prikupljanje informacija o prehrani, kućnom okruženju i zdravlju. Uzorci stolice su uzeti od djece uzrasta od 6, 12 i 24 mjeseca, dok su alergotestiranja rađena na djeci uzrasta 12 i 24 mjeseca.

Rezultati su pokazali da su "covid bebe" imale više korisnih mikroba prenesenih s majke nakon rođenja, što bi moglo djelovati kao odbrana od alergija. Takođe, bebe rođene tokom pandemije pokazale su manje alergija na hranu, pri čemu je oko 5 odsto "kovid beba" razvilo neku vrstu alergije u prvoj godini života, u poređenju sa 22,8 odsto beba rođenih pre pandemije.

Naučnici vjeruju da su majke prenijele korisne mikrobe na svoje bebe tokom trudnoće i dobile dodatne mikrobe nakon rođenja. Studija također sugeriše da su bebe rođene tokom karantina bile manje izložene bakterijama i klicama, što rezultira manjom potrebom za antibioticima i boljim mikrobiomom crijeva.

Osim toga, "covid bebe" su duže dojene, što im je davalo dodatne prednosti. Samo 17 posto "covid beba" je uzimalo antibiotike do prve godine života, dok je čak 80 posto beba rođenih prije pandemije bilo izloženo antibioticima u istom periodu.

Pedijatar i profesor Jonathan Hourihane ističe da ova studija pruža novu perspektivu o utjecaju socijalne izolacije u ranom životu na mikrobiom crijeva.