Mesihović-Kalamujić

Usavršavanje mladih istraživača i modernizacija laboratorijske infrastrukture

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Usavršavanje mladih istraživača i modernizacija laboratorijske infrastrukture
Potpisan sporazum

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović i ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić potpisali su danas Sporazum o saradnji s Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (UNSA), u okviru zajedničkog programa 'Usavršavanje mladih istraživača i modernizacija laboratorijske infrastrukture na Univerzitetu u Sarajevu - Farmaceutskom fakultetu'.

Taj projekt ima za cilj unapređenje naučnih kapaciteta mladih istraživača i doktoranata na Farmaceutskom fakultetu UNSA. Realizacija će se odvijati kroz usavršavanje na renomiranom naučnom institutu GENOS u Hrvatskoj, poznatom po ekspertizi u analizi DNA i glikobiologiji.

GENOS, prvi privatni DNA laboratorij u regiji, pruža izvrsnu platformu za sticanje ključnih znanja i vještina za napredak u biomedicini i farmaciji. Planirano je poslati sedam do deset doktoranata na intenzivno usavršavanje, u trajanju od sedam do 15 dana u GENOS-u. Projekt također obuhvata nabavku dodatne opreme za laboratorije na Farmaceutskom fakultetu UNSA, te transfer novih metoda koje će mladi istraživači i doktoranti usvojiti tokom boravka u GENOS-u.

Ministrica Mesihović istakla je da je potpisivanje tog sporazuma nastavak investicija u nauku, visoko obrazovanje i mlade u Kantonu Sarajevo, te da je realizacija samog projekta jedna od planiranih aktivnosti iz Akcionog plana Strategije prema mladima KS.

- Nastavljamo s investicijama u projekte koji imaju za cilj unapređenje nauke, visokog obrazovanja i mladih. S partnerima s Farmaceutskog fakulteta realizovat ćemo projekt koji će unaprijediti istraživačke mogućnosti na UNSA-FFSA, omogućujući mladim istraživačima da steknu napredna znanja i vještine, te podignu kvalitetu svojih doktorskih radova. Laboratorij na UNSA-FFSA bit će opremljeni dodatnom opremom i tehnologijama potrebnim za provođenje inovativnih istraživanja - ponosno je istakla ministrica Mesihović.

Ministar Kalamujić se osvrnuo na otežan rad mladih istraživača, koji u društvu često nemaju dovoljnu podršku za sve sjajne radove i projekte koje poklanjaju društvenoj zajednici Kantona Sarajevo. 

- Kroz ovaj zajednički projekt pokazujemo suprotno. Finansijski ćemo podržati rad mladih istraživača i doktoranata, omogućiti im usavršavanje, priliku za umrežavanje i promociju njihovih projekata, kao i finansirati nabavku opreme na fakultetu za njihov rad - naglasio je ministar Kalamujić. 

Realizacija projekta trajat će 18 mjeseci. Procjenjuje se da će više od 200 studenata i akademskog osoblja godišnje imati indirektne koristi od projekta, kroz poboljšane uslove za rad i istraživanje. Projekt će povećati konkurentnost fakulteta na međunarodnom nivou i promovisati primjenu personalizirane medicine. To će u konačnici utjecati na bolje profesionalne perspektive mladih istraživača i povećati njihov doprinos lokalnoj i globalnoj naučnoj zajednici, saopćila je Služba za protokol i press KS.