asa bolnica

VIDEO Otvoren Centar za podršku u borbi protiv gojaznosti za 668.000 osoba u BiH

Autor: ČuvajZdravlje.ba
VIDEO Otvoren Centar za podršku u borbi protiv gojaznosti za 668.000 osoba u BiH
FOTO: fena.ba

ASA Bolnica otvorila je inovativni Centar za podršku pacijentima u borbi protiv gojaznosti, koji će pružati sveobuhvatnu i integrisanu pomoć vrhunskog tima stručnjaka, a s ciljem da pacijentima pomogne u postizanju održavanja zdravog indeksa tjelesne mase.

Na konferenciji za medije danas su podsjetili da je Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost proglasila hroničnim oboljenjem, a prema istraživanjima, u Bosni i Hercegovini oko 668.000 osoba suočava se s problemom gojaznosti, od kojih značajan broj čine djeca.

Prepoznajući ozbiljnost tog problema, kako je kazao predsjednik Uprave ASA Bolnice, Rasim Jusufović, otvaranjem Centra za gojaznost žele napraviti iskorak na putu izliječenja.

Prvih šest mjeseci rada ASA bolnice, kazao je, uslugu te bolnice koristilo je 15.000 pacijenata, više stotinu operacija, te su time zaokružili usluge sekundarne zdravstvene zaštite. U dugoročnoj strategiji je širenje usluga i na tercijalnu zdravstvenu zaštitu, „što smo započeli i potpisivanjem ugovora sa Fondom solidarnosti“.

"Osim toga, jedan od naših strateških ciljeva je da adresiramo ona oboljenja koja su prioritetna u BiH, te krećemo danas prvim Centrom za gojaznost, a do kraja godine će otvoriti i druge centre, poput centra za dijabetes", naglasio je Jusufović.

Prema riječima endokrinologa doktorice Anide Divanović, gojaznost je multifaktorijalna bolest: socio-ekonomski status, metabolički poremećaji, ponašanje pacijenta, ali i genetski faktori mogu uticati na gojaznost.

Uloga endokrinologa je da kroz adekvatno liječenje pacijenti shvate, koji endokrini faktori utiču na gojaznost i da im kroz adekvatno liječenje izgube na tjelesnoj težini ali i da održavaju zdravu tjelesnu težinu.

S obzirom da Centar za gojaznost pruža multidisciplinarni pristup, nude i usluge pedijatrijske hirurgije.

Kardiohirurg Nedžad Kadrić je pojasnio da Centar nudi usluge pedijatrijske hirurgije koja pomaže pacijentima, koji izraze želju i kod kojih je indicirana ta vrsta operativnih zahvata.

"Ti operativi zahvati se svode na dvije procedure, a mi ćemo biti u stanju da na kvalitetan način ponudimo tretmane", poručio je Kardić.

Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko, posebno kod gojaznih osoba. Po riječima neuropsihijatra Zlatka Kalabića, samo donošenje odluke da čovjek radi na promjenu sebe, pa tako i gojazne osobe, je jako važno. Stoga će njegova uloga biti da pomogne pacijentu da savlada te psihološke prepreke i da dođe do cilja.

Prema riječima doktora pedijatrije Daria Đukića, u BiH se 35 posto naše djece se smatra da su gojazna, te je uloga pedijatra da pomogne, ali i prevenira, na vrijeme otkrije i liječi gojaznost kod djece, a to pokazuje indeks tjelesne težine koji je prvi korak u otkrivanju gojaznosti.

"Naš cilj je prevencija kroz aktivnosti koje će biti organizovane i provedene u buduće. Otkrivene slučajeve treba adekvatno i energično liječiti kroz promociju blagostanja djece, emotivnog, socijalnog, psihološkog blagostanja, kako bismo imali generacije koje će biti zdrave", poručio je Đukić.

Nutricionistkinja Irzada Taljić kaže da je usvajanje pravilnih prehrambenih navika u najranijem dobu važno, ali i korekcija stečenih prehrambenih navika u smjeru pravilnih u starijoj dobi može dovesti smanjenja, ublaženja nastalih simptoma. Neizostavan dio je i fizička aktivnost.

Kada se proces liječenja gojaznosti završi, to nije kraj, jer onda slijedi proces podizanja kože.

S tim ciljem je ASA Bolnica postala partner s Akademijom za plastičnu hirurgiju u Zagrebu, a bivši sarajevski student, sada plastični hirurg Zlatko Vlajčić, pridružio se timu ASA Bolnice, jer je stručnjak i za rekonstrukciju trbušne stijenke i podizanje tijela nakon liječenja gojaznosti.

"Totalno podizanje kože je kompleksan i dugotrajan zahvat. A tek sada ima specijalna ASA Bolnica koja je spremna za tako kompleksne zahvate. To će biti najveći doprinos na ovom prostoru", poručio je dr. Vlajčić.

Centar za gojaznost nudi integrisane usluge koje pokrivaju sve aspekte dojagnostike, liječenja i podrške pacijentima.