sa 3.07 KM na 3.70 KM

Vlada KS odbila povećati plate u zdravstvu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vlada KS odbila povećati plate u zdravstvu
FOTO: Ilustracija

O stavu Vlade KS prema zahtjevima tri sindikata u zdravstvu u Kantonu Sarajevo za povećanjem plata, javnost je detaljnije upoznao premijer KS Nihad Uk.

Podsjetimo, sindikati traže da se trenutna satnica rada u zdravstvu od 3,07 KM poveća na iznos od 3,7 KM. Prema riječima premijera, Vlada se na taj zahtjev očitovala ponuđenom satnicom od 3,25 KM što iznosi oko 5 posto povećanja plata svim uposlenim u zdravstvu. Kumulativno, na godišnjem nivou za ovo dodatno povećanje trebalo bi izdvojiti oko 19 mil KM.

- Nažalost, sindikati su odbili tu ponudu Vlade KS. Za nas je prilično nečuveno da razgovaramo na ovu temu imajući u vidu da je Vlada KS u septembru prošle godine povećala prvi put ovu satnicu, te je uslijedilo još jedno povećanje u januaru ove godine. U aprilu smo dobili novi zahtjev sindikata da se koriguje satnica sada na 3,7 KM, te izdvoji preko 66 mil KM u jednoj godini - podsjetio je premijer UK.

Premijer je naglasio da se u aprilu 2022. godine, nakon pregovora sa sindikatima, izmijenio Kolektivni ugovor gdje su se mijenjali koeficijenti u skladu sa složenosti poslova kao i utvrdila nova satnica rada, prenosi Ekapija.

- Tada smo povećali satnicu na 2,76 KM, što je na godišnjem nivou iznosilo 50 mil KM. U septembru prošle godine Vlada i sindikati su dogovorili povećanje satnice na 3 KM za 2023. godinu. Već u januaru ove godine taj smo iznos podigli na 3,07 KM. Sva spomenuta povećanja, u protekle dvije i po godine iznose 89 mil KM na nivou jedne godine - rekao je premijer UK.

Premijer ističe da se radi o rekordnom povećanju plata, za ukupno 11 platnih razreda uposlenih u zdravstvenom sektoru.

- Radi jasnije slike, spomenut ću kako se to reflektovalo na tri platna razreda. Za srednju stručnu spremu nezdravstvenog usmjerenja u martu 2022. godine plata je bila 1.025 KM, a danas je 1.322 KM, što je povećanje od 29% u nešto više od dvije godine. Uposleni zdravstvenog usmjerenja sa VŠS su imali 1.353 KM, a danas prosječno imaju platu 1.799 KM, tj povećanje od 32%. Doktori medicine i doktori stomatologije specijalisti su sa plate u martu 2022. godine od 2.400 KM došli do plate od 3.500 KM, što iznosi povećanje od 44% - ističe Uk.

Takođe, premijer je napomenuo da na sve ove plate, po kolektivnom ugovoru, idu povećanja, tako da uposlenici bolnica imaju uvećanje od 33% u prosjeku, uposlenici hitne pomoći 19%, a za uposlenike domova zdravlja povećanje iznosi 4,5%.

Premijer se osvrnuo na neka od većih ulaganja u zdravstveni sistem i zdravstvenu zaštitu u protekle četiri godine. Uvedene su nove zdravstvene usluge i programi prevencije. Tako je program potpomognute oplodnje finansiran u protekle četiri godine sa 5 mil KM, uz lijekove za ovu namjenu od milion KM. Za program dijagnostike i liječenja teško oboljele djece izdvajalo se godišnje po 2 mil KM.

Istakao je da KS želi i radi na tome da preuzme zdravstvenu njegu najtežih bolesnika, onkoloških pacijenata, što bi trebalo, prema riječima premijera, u narednim sedmicama dobiti svoj pojavni oblik.

- Vlada KS nema namjeru da izađe sa novom ponudom oko povećanja plata, ostaje naša ponuda od augusta mjeseca. Mi cijenimo rad svih zdravstvenih radnika, ali okolnosti ne dozvoljavaju nova povećanja cijene rada u ovom sektoru - zaključio je premijer.

Premijer UK je, kako ističe, zbog korektnosti prema ministru zdravstva KS Enisu Hasanoviću, napomenuo da je ministar bio glasan na Vladi da se ispune zahtjevi sindikata. Vlada ostaje pri svom stavu i ponudi od augusta ove godine za satnicu od 3,25 KM, ističući nužnost finansijske discipline za sve uposlene koji primaju platu iz Budžeta KS, te imajući u vidu mogućnosti radnika u realnom sektoru.