Koristan protiv upala

Najbolji prirodni lijekovi za upalu grla i kašalj

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Najbolji prirodni lijekovi za upalu grla i kašalj
Foto: Unsplash

Zima je period kada smo najčešće bolesni. Respiratorne infekcije su u jeku, a pored klasičnih metoda mogu da se liječe na nekonvencionalne načine, sa čajevima i tinkturama.

Fitoterapeuti istražuju prirodne načine očuvanja zdravlja, pa i disajnog sistema. Travar Marko Stevanović otkrio je koja je biljka najbolja za respiratorne organe.

"Plućnjak je jedna od najjačih biljaka za čišćenje pluća i resiratornih organa. Ko ima problem sa bronhitisom, začepljenim sinusima treba da koristi ovu biljku", objasnio je Stevanović.

On je istakao i da je divlji bosiljak izuzetno koristan protiv upala.

"Divlji bosiljak smiruje upaljeno grlo i kašalj, tako da može da se koristi u ovom periodu. On također smanjuje i upale u organizmu pa je koristan sa ovo doba godine", objasnio je Stevanović.

Ljekovite biljke se konzumiraju na različite načine, a čaj je samo jedan od njih.

"Možemo da pravimo i čajeve i čajne mešavine i tinkture. Možemo i da kombinujemo tinkture i čajeve, recimo da stavimo tinkturu od sremuša u čaj od nane", objašnjava travar.

Marko je istakao da je najbolje konzumirati tinkture, zato što alkohol u kom stoje biljke prilikom izrade tinktura, izvlači sve korisne sastojke iz njih i na taj način ih najbolje zadržava.