Prirodni lijek za imunitet: pripremite tinkturu od šipka kod kuće

Plod šipka je prava riznica vitamina C, ali sadrži i brojne druge vitamine i minerale koji su važni za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.
Zbog toga se šipak smatra jednim od najboljih prirodnih imunostimulanata. Posebno se preporučuje za upotrebu neposredno prije i tokom sezone infekcija, kada je imunitet najugroženiji.
Ako želite brzo i efikasno ojačati svoj imunitet i pripremiti organizam za nove zdravstvene izazove, tinktura od šipka može biti odličan izbor.
Priprema tinkture
Za pripremu tinkture potrebno vam je:
- 1 šolja sitno sjeckanog ploda šipka
- 3 šolje kvalitetne rakije
Sjeckani šipak prelijte rakijom, dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu deset dana. Svakodnevno protresajte smjesu kako bi se svi sastojci dobro izmiješali. Nakon deset dana procijedite tinkturu kroz gazu ili sitno cjedilo i sipajte u čistu staklenu bocu s kapaljkom ili dozatorom. Čuvajte je dalje od direktne svjetlosti.
Način primjene
Ukoliko nemate zdravstvenih problema koji bi ograničili konzumiranje alkoholnih tinktura, uzimajte 30 kapi pola sata prije glavnih obroka sedam dana. Nakon toga doza se smanjuje na 15 kapi tri puta dnevno, i to pet dana. Poslije tog perioda napravite pauzu. U slučaju postojanja bilo kakvih zdravstvenih tegoba, obavezno se konsultujte sa ljekarom prije korištenja tinkture.
Važna napomena
Nemojte šipak kuhati niti prelijevati vruću vodu preko njega, jer visoke temperature uništavaju vitamin C, najvažniji sastojak ove biljke. Umjesto čaja, možete pripremiti vodu s okusom od šipka.
Operite šaku plodova, odstranite vrhove i sitno ih nasjeckajte zajedno sa sjemenkama. Prelijte litrom hladne vode, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite, začinite limunovim sokom i medom po ukusu, te pijte tokom dana u manjim gutljajima.
Ovaj prirodni napitak može biti od velike pomoći u jačanju otpornosti organizma, naročito u jesenjim i zimskim mjesecima kada su infekcije češće.