Preventiva

Sa tržište Hrvatske hitno povučena dva lijeka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sa tržište Hrvatske hitno povučena dva lijeka
Prijavljene ozbiljne nuspojave

Sa tržišta Republike Hrvatske povučene su serije lijekova za koje se smatra da su neispravne.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM), nosilac odobrenja za lijek "Aqua pro injectione HZTM" rastvor za parenteralnu upotrebu, u saradnji sa Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija 3070322 i 3080322 tog lijeka.

Navedeni postupak povlačenja sprovodi se zbog temeljne sumnje u neispravnost koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analiza pH vrednosti tokom ispitivanja dugotrajne stabilnosti. Nisu evidentirane sumnje na nuspojave povezane sa predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, stoga povlačenje navedenih serija ne ugrožava redovnu opremljenost tržišta.

Zdravstveni radnici obavezni su da prijave HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek, takođe mogu nuspojave prijaviti HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju primjete obrate svom ljekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Podsjećamo, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da nedavno da se povlači i serija lijekova "Infusol" rastvora za infuziju i "Manitol" 10% + elektroliti HZTM rastvora za infuziju.

(Cuvajzdravlje.ba)