Neugodni pratioci zime: prehlada i gripa

Kako olakšati simptome prehlade i gripe na brz i efikasan način?

Prehlada je infekcija organa za disanje koju karakterišu curenje iz nosa ili začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos, kihanje, kašalj, grlobolja i glavobolja. Povišena tjelesna temperatura se može javiti, ali ona u pravilu nije veća od 38 °C. Možemo reći da prehladu prate jače izraženi lokalni simptomi uz slabije izražene opšte simptome. Postoji preko 200 serotipova virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a imunitet koji steknemo pri kontaktu s jednom vrstom virusa, ne štiti nas od druge vrste. Zbog toga se često dešava da za vrijeme jedne sezone bolujemo od prehlade više puta. Simptomi traju od 5 do 7 dana.

Rhinostop® je kombinacija paracetamola, pseudoefedrina i hlorfenamina, dostupna u obliku sirupa i tableta. Aktivne komponente u sastavu ovog proizvoda se međusobno nadopunjuju u djelovanju protiv neugodnih simptoma prehlade i gripe, što za pacijente predstavlja posebnu pogodnost jer ne moraju uzimati više različitih proizvoda koji svojim djelovanjem otklanjaju samo jedan simptom.

Paracetamol je analgetik i antipiretik koji svojim djelovanjem snižava povišenu tjelesnu temperaturu, otklanja glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima. Pseudoefedrin smanjuje otok sluznice disajnih puteva, poboljšava njihovu prohodnost, te smanjuje stvaranje prekomjernog sekreta u nosu i sinusima.  Hlorfenamin je antihistaminik koji smanjuje otok sluznice nosa, te smanjuje šmrcanje, pritisak u sinusima, suzenje i kašalj.

Rhinostop® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta u obliku sirupa za djecu stariju od 6 godina i tableta za odrasle.  Za više informacija posjetite web stranicu: http://rhinostop.ba/

Piše: Mr. ph. Violeta Zrilić

(Cuvajzdravlje.ba)