Zdravlje

10 savjeta kako dignuti raspoloženje i održati tijelo zdravim tijekom posla

Autor: ČuvajZdravlje.ba
10 savjeta kako dignuti raspoloženje i održati tijelo zdravim tijekom posla

Imati posao je odlična stvar, pogotovo danas kad je situacija grozna za većinu i kad je do njega sve teže doći.

No ponekad stvari nisu bajne i jednostavno dođemo do onog trenutka kad nam je svega previše i samo se želimo malo opustiti i maknuti od ljudi i stresa.

Ne samo opuštanja radi, već i za dobrobit našeg zdravlja, odmor je ponekad prijeko potreban.

Ovo je deset savjeta kako odmoriti na poslu i kako, na što učinkovitiji način, sačuvati vlastito mentalno, ali i fizičko zdravlje, a prenosi ih Guardian:
1. Ustanite sa stolice

Dugo sjedenje u stolici nije prirodno i može dosta nepovoljno utjecati na naše unutarnje organe. Stoga je veoma važno da s vremena na vrijeme ustanemo i prošećemo, jer će tako naši mišići imati priliku raditi bolje, a i stajanjem trošimo više kalorija. Ako ipak nemate priliku neprestano ustajati kad radite, protegnite barem gležnjeve, stisnite trbušne mišiće i protegnite ruke – kako se ne biste baš potpuno ukočili.
2. Izađite na svjež zrak

Umjesto da ručak pojedete za svojim radnim stolom, izađite van i pojedite ga na svježem zraku. Svjež će vam zrak potaknuti bolji rad pluća i lakši protok krvi te vam pomoći da, nakon nekog zahtjevnog zadatka, brže dođete k sebi.
3. Koristite stepenice

Ako ne radite u nekom ogromnom neboderu na zadnjem spratu – nemojte koristiti lift, nego prošećite i koristite stepenice. To je odlična prilika da se malo razgibate i protegnete, a usput možete izgubiti i koju kaloriju.
4. Maknite pogled s ekrana

Ako radite za računalom, vodite računa o tome da svakih nekoliko minuta maknete pogled s ekrana i odmorite oči. Također, ne bismo trebali zaboraviti ni na treptanje, koliko god to ovako smiješno zvučalo. Jer zaista, kada radimo za računalom i buljimo u ekran, manje trepćemo, što nam onda isušuje i umara oči.
5. Isključite uređaje tijekom noći

Kad su nam mobiteli, računala, tableti i sva ostala tehnološka pomagala uključeni i tijekom noći, to nas čini nervoznima, ali i dostupnima za dodatan posao koji ne bismo trebali obavljati. Stoga je najpametnije jednostavno sve isključiti i otići spavati u miru.
6. Odrijemajte

Iako je vrlo važno koliko smo i kako spavali prethodnu noć te u koliko smo se sati ujutro probudili, ono što tijekom dana možemo napraviti je odrijemati, pa čak i na samo nekoliko minuta. To će nam povratiti energiju i spremiti nas na još nekoliko sati rada. Da, nije drama ako malo odspavate za stolom.
7. Jedite sporije

Ovdje bismo se trebali ugledati na Francuze, koji si stvarno daju dovoljno vremena da u miru pojedu ručak. Neki od njih jedu čak i više od dva sata, a čini se da znaju što rade, jer sporije jedenje je dobro za naše zdravlje. Također, bilo bi mnogo bolje kad bi nam najveći obrok u danu bio ručak, a ne večera, jer tako organizmu dajemo mnogo više vremena da tu hranu probavi.
8. Pijte vodu

Na poslu često može doći do dehidracije, zbog klima uređaja koji se ondje često nalaze, ali naravno i u slučaju da zaboravimo svako malo popiti čašu vode. Dehidracija nas postaruje, a zbog nje nam se na koži brže stvaraju bore – stoga vodite računa da uvijek za svojim radnim stolom imate bočicu s vodom.
9. Smanjite kofein

Konzumiranje kave naš organizam brže dovodi do dehidracije, a kofein koji ona sadrži može nam stvoriti probleme sa spavanjem, ukoliko je pijemo u prevelikim količinama. Stoga bi bilo dobro smanjiti dnevne količine kave ili se prebaciti na onu bez kofeina.
10. Pomozite drugima

Iako je važno voditi brigu o zdravlju tijela, nikako ne bismo trebali zaboraviti i na naše mentalno zdravlje. A altruizam nas definitivno može učiniti sretnijima i, kad nekome pomognemo i napravimo neki zadatak umjesto njega, zaista ćemo se osjećati bolje.

(Telegram.hr)