Zdravlje

10 znakova koji ukazuju na menopauzu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
10 znakova koji ukazuju na menopauzu

Prosječna dob u kojoj se žene susreću s menopauzom jest 52 godine, no nekolicina žena doživi perimenopauzu (tranzicijski period) u ranim 40-im i srednjim 30-im godinama, prenosi dailymail.co.uk.

Perimenopauza je predmenopauzno stanje koje označava potpuno prirodnu tranziciju u životu žene te stoga ne bi trebala biti razlog za paniku. Intervencije u stilu života ipak mogu značajno pomoći u borbi sa simptomima koji se javljaju za vrijeme trajanja perimenopauze. One broje redovito vježbanje te prehranu bogatu fitoestrogenima.

Fitoestrogeni su prirodni, biljni estrogeni koje je moguće pronaći u hrani poput soje i tamno zelenog lisnatog povrća kao što je brokula.

1. Neredoviti menstrualni ciklusi

Promjene hormona utječu na otpuštanje jajašca iz jajnika što može uzrokovati promijene u trajanju menstrualnog ciklusa, čineći ih duljim ili kraćim narednih nekoliko mjeseci. Ta pojava može biti jedan od pokazatelja rane ili kasne perimenopauze (perioda prijelaza iz plodnosti u neplodnost). Neimanje menstrualnog ciklusa tri ili više mjeseci jednako kao i imanje obilnih menstruacija, osobito u kombinaciji s umorom i poteškoćama u disanju, zahtijevaju liječnički pregled (posebice ako je žena mlađa od 40 godina).
2. Valovi vrućine

Znojenje i navale vrućine uobičajene su pojave za perimenopauzu čiji intenzitet i trajanje mogu varirati tijekom dana, a noću uzrokovati nesanicu i poremećaje spavanja. To se događa kao posljedica hormonalnih promjena, a izraženost simptoma drugačija je kod svake žene. Perimenopauza može trajati između dvije i petnaest godina.

Nošenje prozračne odjeće poput pamuka i ostajanje hidriranim može pomoći pri ublažavanju simptoma. Izbjegavanje ostalih uzroka valova vrućine uključujući pretilost, alkoholiziranost, višak kofeina u organizmu, konzumiranje začinjene hrane, zasićenosti mononatrijevim glutaminatom (prehrambenim aditivom koji je česti sastojak obrađene hrane) i neke lijekove, isto tako ublažava simptome.
3. Promjena raspoloženja

Na perimenopauzu mogu ukazati i promjene raspoloženja, razdražljivost, plahost i tjeskoba. Promjena uobičajenog temperamenta može biti znak perimenopauze sudeći prema cirkulaciji hormona. Nedostatak kvalitetnog sna može pridonijeti izraženosti ovog simptoma dok redovita tjelovježba i zdrava prehrana osiguravaju stabilnost razine šećera u krvi što pomaže ublažiti nagle eskalacije emocija.
4. Vaginalna suhoća

Promjene hormona uvjetuju vaginalne stijenke da luče manju količinu tekućine i promjenu njene elastičnosti. Taj preobrat kod nekih žena može biti općenito neugodan dok ga druge osjete isključivo za vrijeme snošaja. Takva promjena utječe i na vrijeme koje ženi treba da se uzbudi no postoje mnogi vaginalni lubrikanti koji mogu pomoći u toj situaciji.
5. Infekcije mokraćnih puteva

Žene su sklonije infekcijama mokraćnih puteva zbog njihove anatomije. Perimenopauza može inicirati pojavu infekcije ili je učiniti češćom. U slučaju prečestog i bolnog uriniranja, potrebno je ugovoriti liječnički pregled. Smanjena mogućnost kontroliranja mokrenja isto je tako pokazatelj perimenopauze. Nemogućnost kontrole događa se zbog smanjenja elastičnosti rodnice.

Načini sprječavanja neugodnosti uključuju mokrenje nakon spolnog odnosa, korištenje lubrikanata i redovito vježbanje mišića dna zdjelice.
6. Gubitak libida

Postoje mnogi akteri koji potiču gubitak želje za spolnim odnosom, a promjene raspoloženja, nedostatak sna i dugo vrijeme koje je potrebno da žena osjeti uzbuđenje su oni glavni. Međutim, većina žena ne naiđe ovaj problem.
7. Problemi sa začećem

Smanjenje ovulacije dovodi do problema s plodnošću. U prosjeku, ženi treba do godinu dana da zatrudni, a ako je ona u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetima i ima problema sa začećem, trebala bi potražiti medicinski savjet.

Preporučuje se korištenje kontracepcije do dvanaest mjeseci nakon zadnjeg menstrualnog ciklusa (ukoliko žena ne želi zatrudnjeti) s obzirom na to da postoji mogućnost neplanirane trudnoće.
8. Opći bolovi

Tijelo se teško nosi s smanjenjem estrogena što reflektira bol u ligamentima i hrskavicama. Studije ukazuju da su promjene hormona povezane s razvojem osteoartritisa (degenerativne bolesti zglobova). Bolovi mogu biti znak da kosti postaju tanje zbog osteoporoze. Unošenje kalcija i vitamina D u organizam i svakodnevna tjelovježba učvršćuju kosti i mišiće te mogu spriječiti bolove.

Istraživanja su ispitala uporabu glukozamina kao sredstva protiv bolova no iako je dio ispitanog uzorka prijavilo poboljšanje u smislu smanjenja intenziteta simptoma, dokazi koji bi podržali korištenje glukozamina su limitirani.
9. Promjena tjelesne težine

Postoji nekoliko čimbenika koji pridonose promjeni tjelesne težine. Oni uključuju metabolizam, usporavanje rada organizma kod proizvodnje mišićne mase, ali i povećanu količinu stresa zbog nedostatka sna i smetnja uvjetovanih već navedenim znakovima. Visoke razine steroidnog hormona kortizola mogu dovesti do nakupljanja tjelesne mase oko struka. Stoga je potrebno postići promjene kod temeljnog uzroka.

Svakodnevna tjelovježba i zdrava dijeta s posebnim naglaskom na omjeru hranjivih tvari u mogućnosti je obustaviti debljanje. Nagli porast težine zahtjeva odlazak na liječnički pregled.
10. Bol u prsima

Opadanje razine estrogena potiče rast kolesterola i razine šećera u organizmu što čini srce i žile ukočenima. Takva reakcija pridonosi riziku obolijevanja od srčanih bolesti iz razloga što pridonosi začepljivanju krvnih žila. Ako osoba osjeti bol u lijevoj strani prsnog koša treba potražiti hitnu liječničku pomoć.

(Ordinacija.hr)