Zdravlje

6 prirodnih načina da ublažite glavobolju izazvanu promjenom vremena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
6 prirodnih načina da ublažite glavobolju izazvanu promjenom vremena

Mnogo je uzorka za pojavu glavobolje- stres, infekcije, naprezanje leđa i očiju, pasivno pušenje, izloženost različitim hemikalijama, hormonski disbalans, genetski faktori, ali jedan od najčešćih uzroka je promjena vremena. Zbog čega vrijeme utiče na pojavu glavobolje, ali i vrtoglavice, često praćene mučninom?

To je zbog toga što nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha donose promjenu atmosferskog pritiska, a on uzrokuje nagle promjene pritiska u krvnim sudovima i tkivima našeg organizma koji nemaju dovoljno vremena da se prolagode tim novonastalim promjenama. Zbog toga se kod mnogih ljudi, javlja jaka glavobolja, kod nekih drugih i mučnina, nagli porast pritiska, promjena raspoloženja.

Posebno osetljivi na vremenske promjene su ljudi koji su hronipčno izloženi stresu. Njihovi krvni sudovi su u stalnom grču zbog proizvodnje hormona stresa pa im je mnogo teže da se prošire ili suze pod uticajem promjene vremena.

Evo šta može da pomogne ako vam se javljaju glavobolje kao posljedica promjene vremena:

1. Tuširanje

Istuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Smjenjivanje vode različitih temperatura podstiče krvne sudove da se šire i skupljaju.

2. Intenzivna fizička aktivnost

Uvedite u svoju rutinu intenzivnu fizičku aktivnost poput trčanja, brzo hoda ili plivanja. Sve to povećava broj otkucaja srca i protok krvi, što vodi širenju krvnih sudova. Na kraju treninga, protok krvi se smanjuje i krvni sudovi se sužavaju.

3. Masaža

Ako dugo sjedite, vrlo je vjerovatno da često imate ukočen vrat i da vas bole leđa. Redovna masaža vrata i leđa oslobađa napetosti i poboljšava dotok krvi u mozak.

4. Izađite na svjež vazduh

Što više vremena provodite u prirodi. Kada izađete s posla, proštajte parkom. Vikendom pokušajte da odete van grada kako biste udisali kiseonik.

5. Pazite na ishranu

Svima koji pate od migrena savjetuje se da unose namirnice bogate magnezijumom. To su pasulj, orašasti plodovi, brokoli, zeleno povrće, zatim one koje sadrže vitamine B grupe- pivski kvasac, losos, mlijeko, jaja, sjemenke, ostrige, dagnje...

6. Dobro se odmorite

Za opštu dobrobit tijela i duha važan je odmor. Ne nosite posao kući, ne radite vikendom. Vrijeme za odmor provedite napolju, s ljudima koje volite, a manje ispred televizora i skrolujući telefon… Potrudite se da legnete do 11 sati uveče i da spavate bar 7 sati u provjetrenoj prostoriji optimalne temperature, sa zamračenim prozorima. Najidealnije bi bilo da svako veče legnete i da se ujutru probudite u isto vreme. Poštujte svoju rutinu spavanja.

(Čuvajzdravlje.ba)