Zdravlje

6 razloga zašto je zdravo da spavate goli

Autor: ČuvajZdravlje.ba
6 razloga zašto je zdravo da spavate goli

Veliki broj studija ukazuje na to da je zdravo ako spavamo goli. Za one koji to nikad nisu probali, možda će im trebati malo vremena da se priviknu, ali ubrzo ćete shvatiti – osjećaj je odličan.

I, kako sve više studija pokazuje, daleko je zdravije od spavanja u pidžamama i spavaćicama. A i korisnije u nekim drugim područjima vašeg života, poput onog ljubavnog. Osim na ljubav, razgolićenost u krevetu utiče na šećer, intimno zdravlje, imunitet,jjkvalitet sna…

1. Više će vam se sviđati partner
Upitnik kompanije Brits by Cotton USA koja promoviše pamučne proizvode koji uključuju i pidžame i prekrivače, ustanovila je da je 57 posto onih koji spavaju goli u srećnim vezama. To je 9 posto više nego kod onih koji spavaju u pidžamama, slijede 43 posto onih u spavaćicama.

2. Spavanje bez odjeće kao prevencija dijabetesa
Ovo je malo nategnuto ali ima logike. Odrasli imaju malu količinu smeđe masti tj. dobrih masti u tijelu, a studija iz 2014. gledala je kako temperatura sobe utiče na masne ćelije. Studija je trajala 4 mjeseca i nije bila opsježna. Samo je 5 muškaraca spavalo u sobama zagrijanim od 18 do 27 stepeni. Poslije 4 sedmice spavanja na niskoj temperaturi imali su dva puta više smeđe masti i osjetljivost na insulin je bila bolja pa naučnici kazu da golo spavanje smanjuje tjelesnu temperaturu i rizik pojave dijabetesa. Četiri sedmice spavanja na visokoj temperaturi od 27 stepeni poništilo je sve prednosti.

3. Bolje je za žensko zdravlje
Ako nam je hladnije znatno će manje bakterija rasti u vaginalnoj zoni, vazduh bolje cirkuliše i ne dolazi do infekcija.

4. Preci su tako spavali
Ako ste na primjer na Paleo dijeti pa jedete kao pećinski čovjek, zašto ne bi tako i spavali? To što su nam preci spavali goli bila je na neki način njihova zaštita od grabljivaca pa možda se i mi u modernom dobu osjećamo sigurnije ukoliko spavamo tako.

5. Može biti pogodno za imuni sistem
Kontaktom kože sa kožom naše adrenalinske žlijezde dobijaju poruku i luči se hormon kortizol. Kortizol suzbija odgovor imunog sistema. Kontakt kože sa kožom povećava i nivo oksitocina koji ima pozitivna dejstva na krvni pritisak i proces ozdravljenja.

6. Tjelesna temperatura utiče na san
Oni koji imaju problema sa snom imaju višu tjelesnu temperaturu nego drugi normalni spavači. Lakše će vam biti da zaspite goli čim se naviknete.

(Ljepotaizdravlje.ba)