Zdravlje

Ako vam fali energije, ovo su namirnice koje će pomoći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ako vam fali energije, ovo su namirnice koje će pomoći

Umor, nizak nivo energije i stalni umor mogu biti izuzetno frustrirajući za suočavanje, posebno ako ne možete precizno odrediti korijen problema.

Bez obzira koliko spavate ili koliko kofeina konzumirate i dalje ćete se možda boriti s umorom cijeli dan. Kako se ispostavilo, jedno od najvažnijih područja koje treba istražiti je vaša ishrana. Umetanje pravih nutrijenata u svoje obroke ključan je dio omogućavanja vašem mozgu da funkcionira najbolje što može, posebno kada je u pitanju nivo energije. Ako se redovno borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica.

Kako bismo rasvijetlili neke od najvažnijih vrsta hrane koje treba uključiti u svoju ishranu za dugotrajnu energiju tokom dana, razgovarali smo sa registrovanom dijetetičarkom i nutricionistom Krutikom Nanavati . Rekla nam je da hrana bogata gvožđem, složeni ugljeni hidrati, zdrave masti i proteini treba da budu prioriteti. U nastavku saznajte više o važnosti svakog od njih.

Hrana bogata željezom

Nedostatak željeza je jedan od čestih uzroka umora. Ovaj mineral igra važnu ulogu u nizu tjelesnih funkcija, uključujući transport kisika u krv, što je od vitalnog značaja za opskrbu energijom. Zbog toga, uključivanje hrane bogate željezom, kao što je lisnato povrće, crveno meso i obogaćene žitarice, može pomoći u ublažavanju umora uzrokovanog nedostatkom željeza.

Složeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati su još jedna vrijedna komponenta koja bi trebala biti prisutna u svim vašim obrocima, posebno ako želite da zadržite nivo energije na visokom nivou. Cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati stabilno oslobađaju energiju, izbjegavajući uspone i padove uzrokovane jednostavnim šećerima. Međutim, važno je imati na umu da je odabir složenih ugljikohidrata ključan. Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom kruhu i drugoj prerađenoj hrani, mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Srećom, postoji mnogo ukusnih zdravih ugljikohidrata koje možete izabrati, poput smeđe riše, hljeba od cijelog zrna pšenice, kvinoje i još mnogo toga.

Zdrave masti

Nemojte se plašiti masti, čak i ako pokušavate da smršate. Uvijek je važno uključiti zdrave masti (poznate kao omega-3 i omega-6) u svoje obroke, jer su one neophodne za funkciju mozga, raspoloženje, regulaciju i proizvodnju energije.

Postoje tone zdravih masti, a mnoge od njih su ukusne. Opcije poput avokada, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja i još mnogo toga ne samo da će pomoći vašem mozgu da pravilno funkcionira, već može i promovirati zdravije srce.

Proteini

Dobro je poznato da su proteini jedna od najvažnijih stvari u vašoj ishrani. Ovaj makronutrijent pomaže u pripremi mišića i kostiju, stvaranju hormona i enzima te opskrbljuje tijelo i mozak energijom.

Jedenje hrane bogate proteinima poput nemasnog mesa, mahunarki i mliječnih proizvoda pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje umor.

Iako su nemasno meso kao što su piletina i puretina neke od najpopularnijih proteinskih opcija, postoje i mnogi proteini na biljnoj bazi koji su podjednako zdravi i ukusni. Bez obzira odakle ga nabavite, važno je da svaki dan dodate neki oblik proteina u tanjir.