Zdravlje

Američki CDC ispituje 14 slučajeva mogućeg prijenosa virusa zika seksualnim putem

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Američki CDC ispituje 14 slučajeva mogućeg prijenosa virusa zika seksualnim putem
Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) priopćio je da ispituje 14 novih slučajeva o mogućem prijenosu virusa zika seksualnim putem. Prema navodima CDC-a, među njima su i slučajevi u koje su uključene i trudnice, prenosi BBC.

Ovo tijelo obznanilo je najnovije informacije istovremeno s objavljivanjem novih smjernica posvećenih seksualnom prijenosu virusa, koje su objavljene uz potvrdu o prvom slučaju zaraze virusom zika kod osobe u kontinentalnom dijelu SAD-a koja nije putovala u virusom zahvaćena područja. Slučaj je povezan sa seksualnim kontaktom s partnerom koji je zaražen virusom.

Američki Centar za kontrolu bolesti je savjetovao muškarce koji putuju u područja u kojima je aktivan zika virus da upotrebljavaju kondome ili se suzdrže od seksa za vrijeme trajanja trudnoće.

Još uvijek nema dokaza da žene mogu prenijeti zika virus svojim seksualnim partnerima, no potrebno je poduzeti još istraživanja kako bi se shvatio ovaj problem, naveo je CDC.

Posljednji rezultati istraživanja koje je u Brazilu uključivalo i trudnice ojačali su teoriju da je zika virus povezan s defektom mikrocefalije kod novorođene djece i njihovim rađanjem s abnormalno malom glavom te da to može uticati na njihov kognitivan razvoj. Istraživanje je također potvrdilo prisustvo zika virusa u plodnoj vodi dviju žena koje su imale simptome slične oboljelima od tog virusa tokom trudnoće. Brazilski stručnjaci navode da to sugerira kako zika virus može zaraziti i fetus.

Glavni način infekcije i dalje ostaje ubod komarca i stručnjaci savjetuju da trudne žene nastoje izbjeći te insekte.

Margaret Chan, čelnica Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je u utorak u Brazilu kako se svijet suočava s "dugim putovanjem" u nastojanju da pobijedi ovaj virus.

Fena