Zdravlje

Američko istraživanje otkriva razloge pada broja prodatih cigareta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Američko istraživanje otkriva razloge pada broja prodatih cigareta
Američko udruženje za borbu protiv raka objavilo je studiju u kojoj je navedeno da je pad prodaje cigareta povezan sa pojavom alternativa.

Studija, u kojoj se analiziraju rezultati sa tržišta Japana na kojem su prvo predstavljeni tzv. heat not burn (HNB) proizvodi, pokazuju značajan pad u prodaji cigareta od kada je predstavljen IQOS.

Ista studija dalje navodi da zajedničko prisustvo i cigareta i novih proizvoda baziranih na tehnologiji zagrijavanja duhana nije podigla sveukupnu potrošnju duhana, već samo da su inovativni prozvodi zamijenili kozumiranje klasičnih cigareta.

Drugim riječima, udio prodaje cigareta je opao u korist alternativnih proizvoda.

Studija je objavljena u časopisu British Medical Journal (Tobacco Control) i obuhvatila je 11 od 12 regija Japana, dok su podaci bazirani na četvorogodišnjem periodu prodaje.

U većini zemalja, strategije za kontrolu duhana imaju za cilj spriječiti počinjanje, smanjiti konzumiranje i podstaknuti prestanak pušenja. Ove mjere su dovele do smanjenja rasprostranjenosti pušenja u protekle tri decenije, ali je malo vjerovatno da će u potpunosti eliminisati pušenje. Štoviše, procenjuje se da će do 2025. godine biti više od milijardu pušača, što je otprilike isti broj koji imamo i danas.

Uzimajući u obzir i ostale faktore koji mogu uticati na pad prodaje cigareta, kao što su cijene, zakonska ograničenja i druge alternative, zaključak je da ipak ni jedan od ovih faktora nije značajno uticao na smanjenje prodaje klasičnih cigareta. Činjenica je da ljudi, i pored svih zabrana i upozorenja, ne prestaju pušiti, i upravo je ovo osnova ideje za inovativne proizvode koji eliminiraju sagorijevanje i posljedično dramatično smanjuju nivo štetnih sastojaka.

Iako je riječ o duhanskim proizvodima koji nisu bez rizika, istraživanja jasno pokazuju da duhanska para koja nastaje zagrijavanjem duhana emituje daleko niži nivo štetnih materija nego dim konvencionalnih cigareta. Ovaj proizvod i dalje sadrži nikotin, koji je sastavni dio biljke duhana i uprkos ustaljenom mišljenju, nije uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem.

Kompanija Philip Morris nedavno je i od zvanične američke Agencije za hranu i lijekove dobila odobrenje za distribuciju IQOS-a na tržištu SAD-a.

Čuvajzdravlje.ba