Zdravlje

Aplikacija za izbacivanje loših prehrambenih navika?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Aplikacija za izbacivanje loših prehrambenih navika?

Dva indijsko-američka naučnika napravila su aplikaciju za pametne telefone koja će bilježenjem podataka o ishrani pomoći korisniku da izbaci neke loše navike, ali i da spriječi „metabolički džetleg".

Sačidananda Panda i Šubhroz Gil s američkog Instituta za biološke studije „Salk", razvili su aplikaciju koja će sakupljati, analizirati i tumačiti obrasce unošenja hrane, objavljeno je na veb-sajtu ndtv.com.

„U ovoj studiji je riječ o razvoju metoda koje nude neke preliminarne uvide u ono šta i kada ljudi jedu", rekao je Panda, vanredni profesor biologije na Institutu „Salk".

Korisnici aplikacije će slati fotografije svega što jedu ili piju, bilo da je to cijela flaša vode ili nekoliko zalogaja kolača:

Svakom fotografijom bilježi se i mjesto i vrijeme konzumiranja hrane.

Prema riječima Gila, aplikacija je primjer nove vrste istraživanja koja su postala moguća zahvaljujući masovnom korišćenju pametnih telefona.

„Prijatno iznenađenje je koliko su učesnici navikli da fotografišu sve što su pojeli ili popili, gotovo je to postala njihova druga priroda", istakao je Gil, post-doktorski saradnik u Pandinoj grupi.

Pored izbacivanja loših navika u ishrani, kreatori aplikacije smatraju da ona može pomoći i u sprečavanju „metaboličkog džetlega". Riječ je o stanju kada različito vrijeme obroka na dnevnom ili nedjeljnom nivou uzrokuje da metabolički organi prestanu da budu sinhronizovani s ukupnim biološkim ritmom čovjekovog organizma.

(NN)