Zdravlje

Bayer mora platiti milijarde dolara odštete, njihov proizvod uzrokuje rak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bayer mora platiti milijarde dolara odštete, njihov proizvod uzrokuje rak

Porota u Missouriju naredila je Bayeru da isplati 1,56 milijardi dolara četverima podnositeljima tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao povrede uključujući i rak, presuda zbog koje bi mogao narasti pritisak ulagača na kompaniju da promijeni svoju pravnu strategiju.

Porota okruga Cole iz Missourija u petak je zaključila da je Bayerov Monsanto kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup, prema sudskim dokumentima.

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara kaznene odštete. Svima je dijagnosticiran Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem Roundupa na porodičnom imanju, prenosi Hina.

Bayer, njemačka kompanija za lijekove i poljoprivredne hemikalije, navodi da su desetljeća istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih gubitaka za Bayer. Ranije ovaj mjesec, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih dioničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažira oko postizanja nagodbi.

EU produžila upotrebu glifosata

Bart Rankin iz advokatskog ureda Forrest Weldon koji je zastupao podnositelje tužbe u ovom slučaju, saopćio je da je ova pobjeda prva od mnogih u ime hiljada tužioca. Bayer je u saopćenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u žalbenom postupku.

Evropska komisija je u četvrtak na deset godina produžila dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.

Podneseno je oko 165.000 tužbi protiv kompanije zbog tjelesnih povreda navodno uzrokovanih Roundupom. Bayer je došao u posjed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrokemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bayer je isplatio većinu tada neriješenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahtjeva i dalje je na čekanju.

(Cuvajzdravlje.ba)