Zdravlje

Bijela je jedina prihvatljiva boja za zube

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bijela je jedina prihvatljiva boja za zube
U Banja Luci je održana međunarodna konferencija pod nazivom „Sve boje stomatologije“, na kojoj su eminentni međunarodni stručnjaci u oblasti stomatologije i odontologije, razmijenili iskustva u oblasti najnovijih naučnih postignuća u osiguravanju zdravlja zuba i usne duplje.

Tokom konferencije, zapaženo izlaganje je imala dr. Ivana Eskić, specijalista oralne hirurgije i konsultant kompanije Philip Morris u Srbiji. Ona je u svom predavanju pod nazivom “Štetni efekti duhanskog dima na oralno zdravlje – alternative i tehnološka dostignuća u cilju smanjenja štetnosti”, ukazala na rezultate istraživanja u kojem je učestvovala, u kojem je poređen nivo mrlja na zubima, takozvana pušačka pigmentacija, kod osoba koje konzumiraju cigareta sa osobama koje su prešle na alternative duhanskom dimu, kao što je IQOS.

“Kao stomatolog, svakodnevno se susrećem sa posljedicama koje pušenje ima ne samo na izgled zuba, nego na oralno zdravlje uopće. Smatram da je najbolje prestati pušiti, a benefiti uočljivi već prilikom prve sljedeće kontrole kod stomatologa - odsustvo pušačkih pigmentacija, manje akumulacije dentalnog plaka i stvaranja zubnog kamenca, odsustvo neprijatnog zadaha i suvoće usta, poboljšano čulo ukusa...“, kaže doktor Eskić. Ona dodaje da se „sličan efekat 'oporavka' usta i zuba, za one koji neće da se "odreknu" duhana, može postići i ukoliko se duhanski dim zamijeni konzumiranjem bezdimnih duhanskih proizvoda, pomoću proizvoda kao što je IQOS, kompanije Philip Morris. Osim što štitite zube i okolno tkivo od štetnog katrana, duhanskog dima i drugih materija, štitite i svoje zdravlje od unosa drugih štetnih sastojaka koji nastaju paljenjem klasičnog duhanskog proizvoda.“

Naglasak održane konferencije je bio na upotrebi digitalnih tehnika i digitalne fotografije, kao novih trendova koji su svoje mjesto našli i u oblasti stomatologije.

Konferenciju je organiziralo Udruženje stomatologa Republike Srpske, sa ciljem upoznavanja učesnika sa najnovijim trendovima i dostignućima u stomatologiji, ali i razmjene iskustava i ideja među stručnjacima.

(Cuvajzdravlje.ba)