Zdravlje

Bršljan - smanjuje otoke, čuva pluća i eliminiše viruse i bakterije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bršljan - smanjuje otoke, čuva pluća i eliminiše viruse i bakterije

Bršljan raste na sjenovitim mjestima, zahtijeva mnogo vlage, a hladnoća mu ne smeta, pa ostaje zelen cele godine. Zbog toga je omiljena i kao dekorativna biljka, posebno u zimskoj sezoni.

Pored lijepog izgleda, ima i značajna za organizam blagotvorna svojstva.

U antičkoj Grčkoj Hipokrat je koristio bršljan za prevenciju trovanja, smanjenje otoka i kao anestetik.

Danas se koristi u tretmanu respiratornih stanja, poput astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), zatim kod zapaljenja i artritisa. Bršljan pokazuje antiinflamatorno, antioksidativno, antivirusno, spazmolitičko, antimikrobno i antitumorsko dejstvo.

Saponini i flavonoidi su glavne aktivne komponente ove biljke i najčešće su i bile predmet naučnih istraživanja. Saponini olakšavaju resorpciju iz creva i bore se protiv bakterija.

Flavonoidi otklanjaju toksine iz organizma, jačaju zidove krvnih sudova, smanjuju alergiju, pozitivno utiču na enzimsku aktivnost u organizmu.

Bršljan pomaže i u opuštanju disajnih puteva i smanjuje kašalj, što je posebno važno kod osoba sa alergijama, astmom, bronhitisom i HOBP. U apotekama se mogu pronaći brojni sirupi protiv kašlja i za iskašljavanje koji sadrže ekstakt ove biljke.

Lijepi i zdravi
Pored sirupa i drugih farmaceutskih oblika na bazi bršljana namijenjenih rešavanju problema kašlja, ova biljka je izuzetno popularna i u tretmanu celulita i otoka.

U ove svrhe koriste se preparati u obliku ulja, krema, obloga, koji mogu da sadrže samo ekstrakt bršljana ili i druge aktivne supstance, najčešće kofein kada je u pitanju tretman celulita ili ekstrakt kestena u preparatima za rješavanje problema proširenih vena, otečenih i teških nogu.

(Čuvajzdravlje.ba / Informer)