Zdravlje

Brza hrana uzrokuje depresiju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Brza hrana uzrokuje depresiju
Konzumiranje brze hrane povećava rizik od pojave depresije, rezultati su najnovije studije sprovedene u više država, a naučnici pozivaju ljekare da u svako liječenje ove bolesti uključe savjete o ishrani.

Nasuprot tome, kod onih koji se hrane po principima mediteranske ishrane mnogo su manje šanse da se razvije depresija, jer riba, voće, orašasti plodovi i povrće pomažu u zaštiti od najraširenijeg problema mentalnog zdravlja u Velikoj Britaniji - depresije, piše "Gardijan".

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Molekularna psihijatrija", nastali su nakon analize istraživača Velike Britanije, Španije, Australije, Francuske i SAD.

Istraživanjem je utvrđeno da hrana bogata šećerom ili mastima, ili je obrađena, rezultira upalom ne samo stomaka ili crijeva, već cijelog tijela, što je poznato kao sistemska upala.

U tom smislu, posljedice loše ishrane su jednake kao kod pušenja, gojaznosti ili nedostatka fizičke aktivnosti.

"Hronična upala može da utiče na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak, takođe može da utiče na neurotransmitere, odgovorne za regulaciju raspoloženja", rekla je vođa projekta doktor Kamil Lasal, iz odjeljenja za epidemiologiju i javno zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Vjeruje se da svaka šesta odrasla osoba u Velikoj Britaniji pati od depresije, što je često praćeno anksioznošću. Centar za mentalno zdravlje procjenjuje da su ukupni troškovi ove bolesti za društvo, uključujući gubitak produktivnosti, 105 milijardi funti godišnje.

Čuvajzdravlje.ba