Zdravlje

Da li kontraceptivne pilule utiču na vaš libido?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Da li kontraceptivne pilule utiču na vaš libido?

Kontraceptivne pilule, kao i svi ostali lijekovi, nisu prilagođene individualnoj upotrebi. Koliko će uticati na vašu želju za seksom, zavisi od vašeg tjelesnog, ali i emotivnog senzibiliteta.

Jedan broj žena prijavljuje upadljiv uticaj na libido, a neke hipersenzitivne žene odbacuju ovaj način kontracepcije, jer kažu da se užasno osjećaju – one prijavljuju promjene raspoloženja koje ne mogu da kontrolišu, kao da su sve vrijeme u PMS-u, ili kao da su trudne, a seksualna želja gotovo potpuno izostaje.

S druge strane, neki psiholozi i seksolozi slažu se u stavu da je ženama lakše da okrive pilulu za svoje emotivno i tjelesno stanje, nego da preispitaju svoj odnos s partnerom. Oni smatraju da se ključ ekstremne reakcije nalazi u suštinski nezadovoljavajućoj emotivnoj i seksualnoj vezi s partnerom, a ne u dejstvu pilule.

Opet, postoje i stručnjaci koji se slažu da je svaka reakcija individualna i da zato postoji izbor kontracepcije i da žene treba da odaberu onu koja im je prihvatljiva na tjelesnom i emotivnom nivou.

Za mnoge žene, pilula, kao najpouzdanije kontraceptivno sredstvo predstavlja olakšanje u psihološkom smislu – otklanja strah od neželjene trudnoće i omogućava im da se opuste i slobodno uživaju u seksu.

Stoga, tačan odgovor na pitanje da li pilule utiču na smanjenje vaše seksualne želje ne postoji i na vama je da subjektivno procijenite kako podnosite pilulu i da li je to za vas najbolje rješenje.

Ako ste počeli da uzimate pilulu, potrebno je da ne odustajete bar šest mjeseci, da bi se organizam prilagodio, a ako zatim riješite da prestanete, pauza od bar tri mjeseca je neophodna da biste mogli da imate uvid u svoje ukupno stanje i da doneste ispravne zaključke i odluke.

(Ljepota&Zdravlje)