Zdravlje

Dijetetičari objasnili što se događa s našim tijelom ako svaki dan pijemo kafu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dijetetičari objasnili što se događa s našim tijelom ako svaki dan pijemo kafu

Mnogim ljudima šoljica kafe omiljena je stvar ujutro, ali osim njenog finog okusa, redovna konzumacija kafe ima itekako velik utjecaj na naše tijelo. Kako objašnjavaju dijetetičari za Eating Well, postoji nekoliko promjena koje će se dogoditi našem organizmu ako svakodnevno pijemo kafu. Ovisno o tome kako se poslužuje, kafa može imati prilično nevjerovatne učinke na naše zdravlje.

Više energije

Zrna kafe u sebi sadrže kofein, odnosno prirodni stimulans koji nam može pomoći da se osjećamo energičnije i poletnije. Konkretno, ovaj spoj stimulira naš centralni živčani sistem, pomažući nam pritom da dobijemo malo više elana za dan koji je pred nama, naročito ako kafu popijemo odmah ujutro.

Uravnoteženija probava

Istraživanja pokazuju kako konzumacija kafe stimulira rad debelog crijeva, odnosno kretanje koje se odvija u našem gastrointestinalnom traktu što ubrzava metabolizam, odnosno našu cjelokupnu probavu. No dijetetičari također upozoravaju kako s kafom ne smijemo pretjerivati jer može doći do proljeva ili bolova u stomaku.

Bolje raspoloženje

Kafa navodno pomaže da se osjećamo bolje i sretnije. Barem je tako otkrila studija iz 2019. godine u kojoj su ispitanici primijetili poboljšanje raspoloženja samo 30 minuta nakon konzumiranja kofeina.

Manji rizik od demencije

Kako objašnjavaju dijetetičari, kafa je napitak koji sadrži brojne bioaktivne polifenolne spojeve, a oni utječu na zdravlje našeg mozga. Neki dokazi objavljeni 2021. godine u International Journal of Molecular Sciences sugerišu kako bi konzumacija kafe mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja neurodegenerativnih stanja kao što su demencija ili Alzheimerova bolest.

Niži rizik od bolesti srca

Prema studiji iz 2018. godine čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry, uobičajena konzumacija tri do pet šoljica kafe dnevno povezana je sa smanjenjem rizika od bolesti srca i krvožilnog sistema čak 15 posto, prenosi Index.hr.

(Čuvajzdravlje.ba)