Zdravlje

Dinja jača organizam

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dinja jača organizam
Dinja ima značajno mjesto i primjenu u narodnoj medicini, a koriste se plodovi, sok i sjeme protiv grčeva, za rješavanje tegoba sa bešikom, za snaženje imuniteta i njegu suhe kože.

U narodnoj medicini dinja ima široku primjenu u liječenju. U terapiji se koriste plodovi, sok i sjeme.

Protiv grčeva

Pomješajte 2 kašičice sjemena dinje sa 2 kašičice sjemena krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, pa procijedite. Pije se 1 dl prije doručka, a 2 dl prije ručka i večere. Liječenje traje 10 dana.

Za bešiku

Pomješajte 2 kašičice sitno izmrvljenog sjemena dinje, 2 kašičice sjemena krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procjedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno prije obroka tokom pet dana, prenose agencije.

Snažan imunitet

Sok od dinje, iscjeđen ručno ili u sokovniku, pomješa se sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Uzima se od dva do tri puta dnevno jedna čaša.

Njega suhe kože

U svježe iscjeđen sok od dinje se doda jednaka količina mlijeka i ružine vodice. Ovaj losion se stavlja na lice uveče i ujutru, po mogućstvu i češće. Ostavi se da stoji 20 minuta, pa se lice umije mlakom vodom.

Čuvajzdravlje