Učestala pojava

Evo kako prepoznati simptome salmonele

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako prepoznati simptome salmonele
Foto: Ilustracija

Ovom bolesti se nije teško zaraziti, a glavni neugodni simptomi povezani su s probavom jer se bakterija lokalizuje u crijevima.

Salmoneloza je vrlo zarazna bolest koju uzrokuje bakterija salmonela. Predmet, životinja ili osoba koja nosi bakteriju mogla bi vas izložiti infekciji. Salmonela je vrsta bakterije koja se često širi konzumiranjem hrane kontaminirane njome.

Zaraza salmonelom najčešće dolazi radi nedovoljno termički obrađene hrane. Najčešći slučajevi zaraze su od mesa peradi, sirovih jaja, majoneze, sladoleda i slično.

Osim dobre termičke obrade važna je i higijena ruku i posuđa jer postoji mogućnost i sekundarne zaraze.

Simptomi

Kako ovu bolest uzrokuje bakterija iz roda Salmonella, ona može živjeti u probavnom sistemu životinja i ljudi. Kod ove bakterije postoji preko 2500 stereotipova, a oni koji se najčešće pojavljuju su netifusne salmoneloze. Glavni problem kod hrane koja je zaražena salmonelom je taj što ona neće imati neuobičajan miris ili izgled. Osim nedovoljno termičko obrađenog mesa i sirovih jaja, bakterija salmonele može se nalaziti u voću, povrću i pekarskim proizvodima.

Salmonele su najčešće bakterijske infekcije ljudi u razvijenom svijetu. One mogu uzrokovati gastroenertitis, lokaliziovanu izvancrijevnu infekciju, katerijemiju te asimptomatsko kliconoštvo.

Ovo su glavni simptomi salmonele:

  • povraćanje
  • grčevi i bol u trbuhu
  • mučnina
  • proljev
  • zelena boja stolice
  • glavobolja
  • groznica i drhtavica
  • krv u stolici

Inkubacija traje između šest i 48 sati nakon čega se počnu pojavljivati mučnine, bolovi, proljev i povraćanje. Proljev prolazi spontano nakon tri do pet dana. Za vrijeme pojave simptoma salmonele moguće je da će tijelo vrlo dehidrirati pa je potrebno na vrijeme reagirati.

Glavni simptomi dehidracije su suha usta, mala količina mokraće pri uriniranju i suhe i sužene oči.

Kako se liječi salmonela?

Ako dođe do zaključka da se možda radi o salmoneli, bit će potreban mikrobiološki nalaz, kao i dokaz u hemokulturi i urinu. Ključno je dokazati o kojem se tačno serotipu bakterije radi kako bi liječenje bilo pravilno i potpuno. Samo liječenje je simptomatsko - treba se umanjiti neugoda i problemi koje stvaraju simptomi salmonele. Tako je potrebno nadoknađivati izgubljenu tekućinu - čajevima, sokovima ili vodom - nikako kafom i ostalim kofeinskim napitcima.

Antibiotici se u ovoj bolesti ne koriste jer bi mogli imati neugodne i smrtonosne nuspojave. Dakako, u nekim težim slučajevima i kod klinički ugrožavajućim bolestima, potrebno je njihovo korištenje, ali sve na preporuku liječnika.