Zdravlje

Evo zašto spavanje u hladnoj sobi utiče na mršavljenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo zašto spavanje u hladnoj sobi utiče na mršavljenje
Spavanje je izuzetno važno za zdrav život. Tačnije, prema najnovijoj studiji spavanje u hladnoj sobi dodatno poboljšava naše zdravlje i utiče na ubrzavanje metabolizma.

Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu vaše smeđe masno tkivo (dobra masnoća) u veću potrošnju energije, čak i za vrijeme dana. Do nedavno, naučnici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom posljednjih par godina pronađena je vrlo mala količina, u vratu i na gornjem dijelu leđa.

Naučnici su sproveli eksperiment, pet mladih muškaraca danima je spavalo u hladnim sobama na jednom institutu. Tokom prvog mjeseca, istraživači su podesili temperaturu u sobi na 24 stepena a sljedeći mjesec su je smanjili na 19 stepeni. Treći mjesec temperatura je vraćena na 27 stepeni. Tokom eksperimenta praćen je šećer u krvi, unos dnevnih kalorija, takođe količina smeđe masnoće je mjerena.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promjenila je njihova tijela. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko nedjelja spavanja na temperaturi od 19 stepeni, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na insulin, koji je pod uticajem promjena šećera u krvi, se poboljšala.

“Kako bi snažno podstakli svoj metabolizam spustite nekoliko stupnjeva temperature u svojim spavaćim sobama" zaključuju naučnici.

(NN)