Zdravlje

Greška u održavanju higijene koja može izazvati rak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Greška u održavanju higijene koja može izazvati rak
Žene koje ispiraju vaginu su u dvostruko većem riziku od raka jajnika, pokazala je nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje životne sredine u SAD.

To je prva studija koja povezuje rizik od raka jajnika s higijenskim tretmanom kojim se danas služe milioni žena. Razlog zbog kog je tako tek treba da se utvdi.

Poznato je samo da se ispiranjem vagine irigatorom i sličnim pomagalima ispiraju dobre bakterije koje održavaju Ph vrijednost sluzokože i podstiče stvaranje štetnih bakterija, koje mogu dovesti do gljivične infekcije, koja zatim može zahvatiti matericu, jajnike i jajovode.

Ispiranje je ranije povezano sa zapaljenskom bolešću karlice, ektopičnim trudnoćama, rakom materice, smanjenom plodnošću i seksualno prenosivim bolestima.

Uprkos takvim rezultatima i preporukama ginekologa da žene odustanu od ove prakse, čak 25 odsto njih, starosti između 15 i 44 godine, ispira vaginu.

U istraživanju koje je započeto 2003. učestvovala je 41.000 žena iz SAD i Portorika. Svaka od njih imala je sestru oboljelu od raka dojke, ali su bile potpuno zdrave kada su se pridružile istraživanju.

U julu 2014. kod 154 je otkriven rak jajnika. Žene koje su redovno ispirale vaginu tokom godine u kojoj je započeta studija bile su u gotovo dva puta većem riziku da obole od raka, prenosi B92.

Povezanost je bila još izraženija kada su istraživači proučili samo one slučajeve kod kojih nije bilo gena izazivača raka dojke u porodici.

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdila povezanost. Klaris Vajnberg, vođa nove studije, kaže da “postoji mnogo razloga da se izbjegava ispiranje vagine, a nijedan koji ga podržava”.

(Čuvajzdravlje)