Zdravlje

Gubljenje u prostoru prvi je znak Alzheimerove bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Gubljenje u prostoru prvi je znak Alzheimerove bolesti
Gubljenje u prostoru, čak i u poznatom okruženju, može da bude prvi znak Alchajmerove bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U studiji Univerziteta u Edinburgu navodi se da je utvrđena veza između dijela mozga koji se koristi za navigaciju i moguće buduće bolesti.

Cilj nove studije pod nazivom "Spriječiti", u koju su uključeni i drugi britanski centri, je da se otkriju prvi simptomi bolesti kod ljudi koji su još mladi.

Alchajmerova bolest se obično ne dijagnostikuje do šezdesetih godina, kada je već došlo do značajnog oštećenja mozga, piše "Indipendent".

Istraživači navode da su poremećene vještine navigacije jedan od prvih pokazatelji bolesti.

Tokom istraživanja ispostavilo se da je veći rizik bio kod onih osoba koje nisu postigle dobre rezultate u testovima mjerenja sposobnosti vizualizacije svog položaja. Ispitanici su bili stari između 41 i 59 godina.

Ispostavilo se da je kod njih dio mozga zadužen za navigaciju, zvani hipokampus, manji.

U istraživanju je korišten takozvani test četiri planine, kada se ispitaniku pokaže slika planine koju on mora da identifikuje u selekciji četiri druga pejzaža.

Naučnici su utvrdili da zdrav način života može da spriječi razvoj bolesti, uključujući šetnju od 30 minuta četiri puta sedmično.

(SRNA)